Těsto je skvěle utřené, forma vymazaná, v troubě byl dostatečně dlouho, přesto po vyklopení z formy beránku v lepším případě chybí ouška nebo půl hlavy. V tom horším z něj zbyde jen pár chuchvalců těsta a zbytek zůstane přilepený k formě. Jak správně formu vymazat a jaké triky použít, aby se taková tragédie již neopakovala? Naštěstí pro vás máme hned několik tipů a triků, díky kterým bude váš beránek vždy naprosto skvostný.

Symbol Velikonoc

Pečení beránka na Velikonoce má svůj důvod. Jehněčí bylo velikonočním pokrmem Židů, kterým si připomínali svůj útěk z Egypta. Beránek představuje symbol oběti, kterou vykonal Ježíš Kristus, aby vykoupil hříchy lidstva. Pokrm z jehněčího tím posledním, který Ježíš před ukřižováním se svými apoštoly pojedl. Dnes se jehněčí maso sice zase stává oblíbeným, nicméně jako symbol Velikonoc se v každé domácnosti peče beránek jako varianta sladkého moučníku.

Třený, nebo piškotový?

Těsto na beránka si můžete vybrat podle svých preferencí a každá hospodyňka má své vlastní oblíbené i osvědčené těsto. Obecně platí, že k velikonočnímu pečení byste si měla vybrat takové těsto, jež máte nacvičené z běžného pečení. Samozřejmě můžete zkoušet nové recepty. Pokud se do nich ale chcete pustit, nenechávejte první pokus až na samotné Velikonoce. Vyzkoušejte si předem, jak se s těstem pracuje, abyste pak nebyli nemile překvapeni.

Naprosto zásadní je pak příprava formy. Jak správně formu vymazat se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Zatím vše šlo jako po másle, těsto v troubě krásně naběhlo a blíží se osudový okamžik. Přestože jste udělali vše naprosto správně, cítíte, že se beránkovi z pečicí formy nechce.

Jak to dělaly naše babičky

Nezoufejte a nepropadejte panice. Jednoduše to udělejte tak, jak to dělávaly naše babičky. Vezměte utěrku a namočte ji do ledové vody, vyždímejte a několikrát přeložte. Formu s beránkem otočte, položte na ni ledovou utěrku a nechte pracovat rozdíly teplot. Moučník by se měl zapařit a uvolnit od formy. Pak z ní beránka vyklepněte.

Tip navíc: Na formě záleží!

Pokud nechcete každý rok s beránkem svádět lítý boj, pořiďte si silikonovou formu. Z ní půjde vyklopit upečeného beránka bez problémů a vy si tak ušetříte spoustu nervů. Pokud chcete beránka jakkoliv dozdobit, vždy počkejte, až úplně vychladne. Kdybyste zdobili ještě teplého beránka, krém by povolil, čokoláda by nedržela a cukr by se rozpustil.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.toprecepty.cz, regiony.rozhlas.cz