Vykostěné kuře se dá použít buď na zmiňovanou roládu, nebo třeba na řízky. Ze zbylé kostry a odřezaných konců křídel, stehen, biskupa a krku navíc můžete připravit výborný domácí kuřecí vývar. Umět vykostit kuře se prostě vyplatí! Na první pokus si ale nechte dostatek času a pracujte v klidu, je jasné, že vám to napoprvé bude trvat déle, každý začátek je prostě těžší. Ale garantujeme vám, že se do toho rychle vpravíte.

Budete potřebovat malý ostrý nůž, s velkým by se vám nepracovalo tak precizně a na kostech by zůstalo zbytečně moc masa. Kuře je potřeba mít v nezmrazeném stavu, zmrzlé maso vykostit nelze.

Začněte od stehenní kosti. Kolem kosti odspoda ořízněte kůži a šlachy a maso po vnitřní straně stehna rozřízněte. Tím se obnaží stehenní kost a maso se samo až ke kloubu uvolní. Prsty maso oddělte ze všech stran. Uchopte pevně nůž a kraťoučkými tahy odřezávejte maso kolem kloubu. Pak opět po vnitřní straně rozřízněte horní část stehna. Krátkými tahy obřežte kost, až se dostanete k místu, kde je stehno napojené na trup. Totéž platí pro druhé stehno.

Poté přejděte na trup. Rozřízněte kůži na prsní kosti, částečně prsty vyloupejte maso, ale nevytrhávejte ho. Můžete si pomoct krátkými řezy nože, kterým pracujete naplocho těsně u kosti. Po vnitřní straně kuřete rozřízněte kůži i na křídlech, jejich konce odřízněte. Nakonec oddělte kůži od kosti na hřbetu, pracujte opatrně, abyste ji neprořízli. Ve výsledku vám vznikne čistý plát masa.

Existují i postupy, kdy začnete naopak od páteře. Na internetu je možné najít také mnoho videí na toto téma, můžete si vybrat postup, který vám bude nejlépe vyhovovat. Videa jsou většinou podrobná a názorná a nemůžete s nimi udělat chybu. Uvidíte, že po pomalejším začátku budete vykosťování kuřete zvládat s bravurou profesionála.

Zdroj: Youtube

Zdroj: hobby.instory.cz