Výraz pesto byl odvozen od italského názvu „pestare“ – tedy tlouci nebo mlátit. Říká se, že předchůdcem pesta byla omáčka, kterou připravovali staří Římané z čerstvé majoránky nebo petržele.

Bazalka – jako hlavní surovina – se objevila až mnohem později, když ji do Evropy dovezli z daleké Indie. Poprvé ji do pesta využili v severoitalské Ingurii, kde jí drtili v hmoždíři tak dlouho, dokud se z ní nestala kašovitá hmota. A tak nějak se zrodila legenda, která je v italských kuchařkách známá jako pesto alla genovese.

Rukolové pesto je hračka! Přesvědčte se sami a zkuste ho podle videa Kuchyňa Lidla. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Zelená klasika

Příprava této kultovní omáčky není nijak složitá. Spočívá ve smíchání rozdrcených a utřených bazalkových listů, česneku, strouhaného parmezánu (pokud nemáte, můžete přihodit ovčí sýr), soli, piniových oříšků a olivového oleje.

Mixem všech těchto ingrediencí získáte neuvěřitelně voňavou a chutnou zelenou omáčku, která vylepší vaše těstoviny, obložené pečivo, ale i masové rolády. Pest ale na světě existuje celé množství. A my vám teď představíme ještě dvě verze, které si můžete připravit ze surovin, které najdete na vaší zahrádce.

Rukolové pesto

Zkoušeli jste někdy pěstovat rukolu? Pokud ne, můžete si tento zvláštní salát koupit za třicet korun v jakémkoliv supermarketu. A věřte, že nebudete litovat! Rukola je nejen chutná, ale i plná vitaminů C, E, B a K. Zároveň v ní najdete i důležité minerály jako je zinek, selen, hořčík, fosfor, železo, draslík a sodík.

Tak proč toho nevyužít? Příprava rukolového pesta je jednoduchá. V mixéru dohladka rozmixujte 3 hrsti rukoly, 3 lžíce parmezánu, 3 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíci slunečnicových semínek, 5 lžic olivového oleje, 1 stroužek česneku a 1 špetku soli. Hotovou směs použijte k ochucení salátů, těstovin nebo náplní do wrapu. Je to bomba!

Omáčka ze sušených rajčat

Italská rajčata jsou pojem, ale ani ta česká nejsou špatná. Pokud máte nadbytek úrody rajčat, vyzkoušejte pesto v provensálském stylu. Ohromí vás šťavnatostí a sladší chutí. Jak na to: Rozpůlte 6 rajčat. Vydlabejte z nich semínka a pokapejte 4 lžícemi extra panenského oleje.

Na závěr celou rajčatovou nadílku posypte lístky tymiánu, špetkou moučkového cukru, pepře a soli. Zeleninu vyrovnejte na plech (řeznou stranou nahoru) a pečte v předehřáté troubě na 110 °C zhruba šest hodin. Hotová sušená rajčata (přesně 140 g) můžete použít na výrobu rajčatového pesta.

Stačí, když je rozmixujete společně s 5 lžícemi olivového oleje a 2 stroužkami česneku. Do vzniklé směsi přimíchejte 6 lístků tymiánu a je hotovo! Pesto můžete nadávkovat do nádoby, přelít olivovým olejem a používat jako ochucovadlo.

V lednici vám vydrží zhruba měsíc. Pokud už se nemůžete dočkat, využijte rajčatové pesto jako formu pomazánky nebo jej přimíchejte do těstovin. Budou mít zajímavější chuť!

Související články

Zdroje: https://fresh.iprima.cz, www.apetitonline.cz