Základem jsou brambory, zkušení kuchaři doporučují varný typ C, ale mějte na paměti, že není nikdy nic stoprocentní. Pokud mají brambory hodně škrobu, výsledkem může být dost lepkavá hmota, za kterou vás hosté nepochválí. Nejlepší radou je držet se osvědčeného typu brambor. Máte-li určitý druh vyzkoušený, svůj zvyk neměňte. Oloupané brambory nechte ponořené asi 10 minut v míse s vodou, zbavíte je tak přebytečného škrobu. Vkládají se zásadně do studené, dostatečně osolené vody.

Kvalita a čerstvost

Druhou ingrediencí je mléko. Čím kvalitnější a čerstvější, tím lépe. Ohřejte ho na plotně, určitě ne v mikrovlnné troubě. Na jeden kilogram brambor počítejte s asi 300 ml mléka. Třetí místo zaujímá máslo a platí to stejné jako u mléka - kvalita a čerstvost. Pokud máte možnost získat máslo od farmáře, rozhodně ji využijte. Máslo pokojové teploty nakrájejte na kousky, vložte ho k uvařeným bramborám a nechte zvolna rozpustit. Pak postupně přidávejte mléko a před šleháním brambory lehce rozšťouchejte.

Náš tip: Část mléka nahraďte smetanou ke šlehání, kaše bude více krémová.

Štouchadlo, šlehač nebo mačkadlo

Někdo nedá dopustit na ruční mačkání, druhý na elektrický šlehač. Profesionálové používají lis na brambory, v obchodech ho najdete i pod názvem mačkadlo. Při ručním mačkání se trochu nadřete, elektrickým šlehačem riskujete, že kaši přešleháte. Nejlepší kuchaři dokonce radí používat šťouchadlo v kombinaci s metlou. Hotová bramborová kaše chutná skvěle posypaná třeba nasekanou hladkou petrželí, pažitkou nebo osmaženou cibulkou.

Zdroje:www.pillsbury.com, www.recipetineats.com