Ovoce jako zdravý zdroj obživy

Ať už jste senior, či mladý sportovec, neměli byste se o ovoce ochuzovat. Obsahuje totiž spoustu vitaminů, minerálů a je dobrým zdrojem energie. Jednotlivé druhy ovoce mají rozdílné hodnoty obsažených cukrů, ale ve správném dávkování si je můžete dopřát i při hubnutí. Čím je ovoce zralejší, tím má více cukrů a více energetické hodnoty.

Dejte si broskve, když hubnete

Ve 100 g broskví je obsaženo 88 g vody, 12 g sacharidů, 0,76 g bílkovin, 0,15 g tuku a 2 g vlákniny. Najdete v nich vitaminy skupiny B, vitamin A, C, K a kyselina listová, draslík, fosfor, hořčík. Svým složením broskve podporují krvetvorbu, odvodňují, působí proti stresu, upravují peristaltiku a napomáhají vylučování.

Meruňky pro zdraví a krásu

Meruňky ve 100 g obsahují 87 g vody, 12 g sacharidů, 3 g vlákniny, 0,87 g bílkovin, 0,13 g tuků. Najdete v nich vitaminy skupiny B, vitamin A, C, E, kyselinou listovou, vápník, železo, sodík a hořčík. Díky vitamínu A prospívají zraku. Meruňky napomáhají tvorbě a regeneraci buněk a dokáží bojovat s únavou, prospívají zdraví vlasů a nehtů a chrání pokožku před sluncem.

Co s přezrálými meruňkami a broskvemi?

Broskvová zmrzlina

Už jste vyzkoušeli domácí zmrzlinu? Pokud ne, je na čase to změnit. Broskvovou zmrzlinu si přímo zamilujete. Stačí rozmixovat broskve se smetanou, pro sladší chuť přidejte lžíci medu či cukru a nechte vzniklou směs zmrazit. Určitě si na nich pochutnáte v těchto horkých dnech s celou vaší rodinou.

Mléčný koktejl

Tento jednoduchý, a přesto výborný koktejl máte během pár minut hotový. Rozmixujte přezrálé meruňky s mlékem, nalijte do skleniček s ledem a můžete podávat. Je to letní osvěžení se spoustou vitaminů.

Belliny z čerstvých broskví

Pro dospělé tu máme alkoholický nápoj, který neomrzí. Nejdříve si oloupejte broskve a nakrájené na kousky je dejte zmrazit. Zmražené už jen rozmixujte a zalijte vychlazeným proseccem či šampaňským. Jako ozdobu do drinku můžete použít na měsíčky nakrájenou broskev. A voilà, máte drink jako od barmana a jen za pár korun!

Chia pudink

Tuto zdravou sladkou snídani bez přidaného cukru si připravte den předem. Přezrálé ovoce rozmačkejte v misce, přidejte lžíci vody a lžíci chia semínek. Vše zamíchejte a dejte uležet do ledničky přes noc. Ráno máte snídani hotovou a nemusíte se ničím zdržovat. Dobrou chuť.

Zdroje: novinky.cz, vimcojim.cz