Čerstvý chléb s máslem je lahůdka na talíři. Jenže co dělat, pokud jste nestačili chléb zpracovat celý a na běžnou večeři už není k použití? Nemusíte jej nutně vyhazovat. Využijte pečivo v jiných receptech, kde nebude vadit, že již není krásně měkký a křupavý. Možná budete překvapeni, co se z několik dní starého pečiva dá vykouzlit.
Chipsy podle Pauluse
Zabijte dvě mouchy jednou ranou a vyrobte si chlebové chipsy. Jednak využijete několik dní staré pečivo a uchráníte jej před vyhozením, jednak ušetříte za večerní mlsání k televizi.
Vyzkoušejte recept známého kuchaře Romana Pauluse na chlebové chipsy:
Výhodné je, že celá výroba i s přípravou nezabere víc jak půl hodinky. A protože můžete chipsy skladovat v uzavíratelné nádobě, můžete si je vyrobit do zásoby.
Strouhanka s bylinkami
Asi nejjednodušší variantou, jak starý chléb zužitkovat, je strouhanka. Nemusíte ji ale jen tak obyčejně prohnat mixérem. Trochu si s chlebem pohrajte: kůrku nasekejte nožem a střídku vložte do mixéru. Nerozmixujte ji na prach, ale pomocí několika pulzů ji rozmixujte nahrubo. Poté ji na rozehřáté pánvi na trošce olivového oleje osmahněte. Přidejte sůl a oblíbené bylinky. Takhle vylepšenou ji pak využijete jako posypku do salátů, na těstoviny (krásně se bude vyjímat na sýrové omáčce), nebo jí přikryjte pečenou zeleninu a maso.
Pesto chudých
Možná vás to překvapí, ale ze starého pečiva se vyrábělo i pesto. Vyzkoušejte to také! Vezměte krajíc starého pečiva, rozmixujte jej nebo nastrouhejte, přidejte bylinky vhodné na výrobu pesta, mandle, sůl a česnek. Zalijte olivovým olejem a rozmixujte. Olejem pak ještě dolaďte požadovanou konzistenci.
Placičky z chleba
Obložený krajíc je sázka na jistotu. Ze starého chleba ale nechutná dobře. Vykouzlete z několik dní starého pečiva placičky a připravíte si variantu na rychlou a chutnou večeři.
Starý chleba namočte do vody i s kůrkou a počkejte, až pečivo tekutinu nasákne a změkne. Pak vodu zase vymačkejte, přendejte rozmočený chléb do mísy, prolisujte k němu podle vaší chuti několik stroužků česneku, zasypejte oblíbenými bylinkami, přidejte na kostky nakrájenou slaninu, osolte, opepřete a spojte vejci. Vymíchejte kompaktní hmotu, vytvořte z ní placičky a osmažte na pánvi. Podávejte ještě teplé.
Chleba ve vajíčku
Další klasikou je chleba ve vajíčku, bohatě obložený, nebo jednoduché topinky, které rozhodně nikoho neurazí.
Italský salát
Vyzkoušet můžete i italskou klasiku. Salát Panzanella, kde starý chléb tvoří podstatnou ingredienci.
Do mísy nakrájejte zralá krásná rajčata a půlku červené cibule. Chléb nakrájejte na plátky, zakápněte jej olivovým olejem a dejte dokřupava zapéct do trouby. Mezitím si najemno nasekejte hladkolistou petržel, přidejte k rajčatům, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a octem. Chléb nakrájejte na kostky a přidejte k salátu.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, magazin.recepty.cz, www.jidloaradost.ambi.cz, www.prozeny.cz, recepty.cuketka.cz