Chléb patří mezi základ jídelníčku každého Středoevropana. Je sytý, cenově dostupný a téměř nikdy se ho nepřejíte. Má ale jednu vadu na kráse – poměrně rychle tvrdne. Odborníci tvrdí, že je to proto, že chlebové těsto obsahuje 40 % vody, která se nachází především ve střídce. Když necháte chléb dlouho na vzduchu, z kůrky se začne odpařovat voda a bochník začne schnout a tuhnout. Co můžete udělat s takovým „chlebovým tvrďákem"? Věřte, že užití je více než bohaté…
Autor videa Nefis TV vás naučí dělat vynikající chlebové karbanátky. Více na kanále YouTube.
Vyrobte si ochucenou strouhanku
Starší chleba nakrájejte na kusy a pak ho rozmixujte. Výslednou drť opečte na pánvi s trochou oleje, pepře a soli. Strouhanku skladujte v uzavřené nádobě, kterou umístěte na chladné místo. Pokud chcete, můžete do ní přidat nasekané bylinky a použít ji jako posypku na saláty, polévky nebo těstoviny. Výborná je také na pečenou zeleninu a maso!
Náš tip: Chcete mít strouhanku výraznější? Použijte na její výrobu kváskový chleba. Výborná je také strouhanka ze směsi různého pečiva, například briošky, žitného nebo pšeničného chleba.
Vsaďte na náhražku parmezánu
V italské kuchyni se běžně strouhanka používá jako alternativa parmezánu. Přezdívá se jí parmezán chudých a přidává se například do pesta. Takový falešný sýr si můžete vyrobit jednoduše z droleného chleba, který si opečete na másle (případně olivovém oleji), který dodá křupavé drti sýrovou chuť. Pesto si vyrobíte snadno: Rozmixujte krajíc chleba na jemnou drť. Poté přihoďte bylinky (bazalku, špenátové listy), trochu ořechů, sůl, pepř a kapku olivového oleje. Přísady mixujte do té doby, než pesto získá tu pravou konzistenci.
Vyzkoušejte chlebovou majonézu
V kodaňské restauraci Menfreds servírují chlebovou majonézu k tataráku. V jiných podnicích ji podávají k rostbífu nebo rybě. Ochutnejte ji také. Příprava je více než snadná: 40 g chlebové střídky (bez kůrky) namočte na dvě hodiny do nálevu od okurek. Poté směs rozmixujte společně s 2 vejci vařenými na hniličku a 20 g dijónské hořčice. Během mixování přilévejte do směsi 200 ml oleje. Chlebová majonéza je výborná k rybám!
Vynikající pudink z chleba
Ochutnejte kultovní pudink ze staré kuchařky Marie Janků Sandtnerové! Kuchařka ho dělávala ze starších housek, ale dá se místo nich použít i obyčejný chleba. Jak na to: Nastrouhejte tři krajíce tvrdého chleba a zalijte je 5 lžícemi rumu. Než drť nasaje alkohol, smíchejte v kastrůlku 3 lžíce másla, 2 lžíce cukru. Poté přimíchejte ještě 4 žloutky, nakrájenou pomerančovou kúru, rozinky, nabobtnalý chleba, skořici, tlučený hřebíček a vyšlehaný sníh ze 4 bílků. Těsto dejte do formy a hodinu pozvolna vařte v páře. Je to lahůdka.
Zdroje: https://www.jidloaradost.ambi.cz, https://magazin.recepty.cz