Toustový chleba je oblíbenou a praktickou potravinou, díky němuž můžete rychle udělat rychlou svačinu, pohoštění, ale i hlavní jídlo. Mnozí jej však používají jen na přípravu klasických toustů se sýrem a šunkou. Toustový chléb však nabízí mnohem více možností. Co vše lze z toustového chleba připravit?

Jak připravit rolky Pancarre z toustového chleba, šunky a tvrdého sýra? Podívejte se na YouTube video na kanálu Beliani:

Zdroj: Youtube

Roládky

Pokud vás čeká oslava či party, můžete použít toustový chléb k přípravě pohoštění ve formě chutných roládek. Nejprve odkrojte jednotlivým plátkům chleba kůrky a pak je rozválejte válečkem na těsto na tenkou placku. Potřete ji jakoukoliv připravenou pomazánkou, poklaďte náplní a nakonec zarolujte. Plnění a zdobení je na vaší fantazii. Roládky můžete dělat na slano, kdy lze využít pomazánkové máslo, pomazánky, ajvar, uzeninu či jakoukoliv zeleninu. Stejně tak můžete udělat i sladkou variantu s tvarohem, ovocem a zmrzlinou.

Jednohubky

Výborným řešením jsou i jednohubky. Z toastového chleba opět odřízněte kůrku a rozválejte ho válečkem jako v předchozím případě. Na každou jednohubku k sobě spojte vhodnou náplní vždy 3 až 4 vrstvy toustového chleba. Následně je zabalte do potravinářské fólie a nechte chvíli odležet. Pak potřete pomazánkou ještě horní vrstvu a takto připravený chleba rozkrájejte na 9 malých kostiček. Na závěr každý kousek ozdobte kouskem zeleniny nebo hroznového vína a dodejte párátko.

Knedlíky

Z toustového chleba je možné připravit i knedlíky. Nakrájejte ho na kostičky a pak ho zalijte mlékem. Následně přidejte sůl, čerstvě posekanou petrželku, žloutky, máslo a veškeré ingredience náležitě promíchejte. Na závěr vmíchejte tuhý sníh z vaječných bílků. Z těsta pak tvarujte knedlíky, které uvařte v osolené vodě nebo v páře.

Nádivky

Skvěle se hodí toustový chléb i k výrobě nádivek do pečeného masa. Pokrájejte si celý bochník na menší kostky a v míse je smíchejte se syrovými vejci, trochou másla, pokrájenou cibulí, bylinkami a posekanými mandlemi. Směs dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte tuhý sníh. Nádivku lze naplnit do masa, ale  stejně tak upéct samostatně v pekáčku.

Křupavé krutony

Z toustového chleba si můžete připravit i vynikající krutóny do polévek. Pokrájejte krajíčky na kostičky a osmažte je na rozpuštěném másle. Opékejte krutony pozvolna na velmi mírné teplotě do zlatova. Pokud budete připravovat větší množství, upečte je na plechu v troubě při teplotě 150 °C. Před pečením kostky potřete rozpuštěným máslem.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz