Citronová šťáva má široké využití nejen v gastronomii, ale oceníme ji i při úklidu či jako součást domácí kosmetiky. Za pomoci následujících triků snadno získáme z každého plodu maximum lahodné šťávy. Postup můžeme využít i pro získání šťávy z dalších citrusů, např. pomerančů, limetek. Nejen že si ušetříme spoustu práce, ale šetřit budeme i peněženku.

Ohřátí v misce s vodou – někdy jsou citrony tak tuhé, že nejdou téměř zmáčknout. Naplníme misku teplou (nikoli vařící!) vodou a necháme ji působit na citron 30-40 minut. Po vyjmutí z misky bude citron měkčí a snáze z něj vymačkáme více šťávy.

Poválení na prkénku – celý citron položíme na prkénko či kuchyňskou desku, přiložíme na něj dlaň, lehce zatlačíme a poválíme. Pak už stačí jen rozkrojit a vyždímat uvolněnou šťávu.

Ohřátí v mikrovlnné troubě – tohle je asi nejjednodušší způsob, jak získat maximum šťávy z citrusových plodů. Celý citron vložíme do mikrovlnné trouby a zahřejeme na maximální výkon po dobu 10-20 vteřin. Přibližně minutu necháme citron odpočinout, pak už jej můžeme rozkrojit a vyždímat. Vzhledem k různé velikosti plodů je vhodné při větším množství vyzkoušet optimální čas.

Maximální řez – řez, který vedeme citronem shora dolů je dalším z triků, které pomohou získat co nejvíce citronové šťávy.

Trik s vidličkou – citron překrojíme na půl, zabodneme hroty vidličky do dužiny a citron zmáčkneme. Postupně budeme vidličkou pootáčet a vymačkáme další šťávu.