Chléb často uskladňujeme nesprávně

Důvodů, proč chleba uskladňujeme špatně, je mnoho. Jedním z hlavních je, že na pečivo k rychlé spotřebě nemáme speciální úložný prostor, a proto chleba často skončí v lednici nebo v nevhodném obalu, jen abychom jeho trvanlivost a použitelnost o něco prodloužili.

Zabraňte plesnivění chleba

Plísni se nejlépe daří ve vlhku, teple a na světle. Proto je jasné, že nejideálnějším místem k uskladnění bude suché, chladné a tmavé. Dobře uzavřený obal také pomáhá zpomalení tvorby plísní na pečivu, takže pokud uschováte půl bochníku do uzavíratelného sáčku, můžete jej uschovat klidně v lednici. Otázkou ale je, jak se změní kůrka takto usklaněného pecnu. Právě ta často měkne, což také pečivo znehodnocuje.

Jak bránili plesnivění chleba naši předci?

Na začátku minulého století se používaly k uskladnění upečeného chleba pytle od mouky, kde se naráz skladovalo několik bochníků. Pytel s pecny uloženými k sobě horní stranou se pověsil na vzdušné místo. Pecen se vytáhnul z pytle až večer před použitím. Po očištění mokrým kartáčem se chléb uložil do sklepa nebo studené spíže.
Tato technika prý funguje docela dobře, ale pokud nejste velkoproducenty chleba nebo nevlastníte studený a suchý sklep, pak vám ani tato více než sto let stará rada nepomůže.

Zabraňte plesnivění chleba zmražením

Pokud chcete chléb dobře uskladnit, sahejte na něj rukama minimálně, abyste si z něj neudělali omylem vlastní Petriho misku. Raději než v lednici skladujte chleba v mrazáku. Můžete si jej dopředu nařezat na krajíce nebo rozkrojit na čtvrtky. Vždy ale používejte uzavíratelný plastový sáček vhodný do mrazáku.
Ke skladování chleba mimo mrazák použijte nejlépe chlebník. Také obyčejný papírový nebo textilní sáček udrží chléb v lepší kondici, ale všechny tyto způsoby jsou vhodné jen pro uskladnění krátké, během něhož chléb konzumujeme. Pokud si chleba pečete vlastní nebo chléb přinesete domů ještě teplý, nezapomeňte jej nechat dobře vychladnout, nejlépe na mřížce, aby se některé jeho části nezapařily.

Zdroje: https://www.tablespoon.com, https://www.bejvavalo.cz, https://www.wikihow.com