Klobásy jsou zkrátka jednoduchou klasikou. Libové mleté maso si získalo srdce mnoha lidí. Jenže druhů klobás je hodně, každá se musí vařit jinak, a tím pádem může být lehce složitější uvařit je tím správným způsobem. Zde jsou chyby, kterým byste se měli vyvarovat. A pokud se jim nevyvarujete, můžete je snadno opravit. Podívejte se, jak správně vařit klobásy.
Youtube video, jakým chybám se vyvarovat během vaření klobás, najdete na kanále Mashed:
Jak zachovat tvar klobás
Jako první je důležité, pokud chcete uvařit perfektní klobásu, abyste ji nedávali do studené pánve. Klobásy mají jemný obal, který jim pomáhá udržet tvar a zároveň vlhkost. Když dáte klobásu do studené pánve, střívka se mohou přilepit ke dnu pánve a roztrhnout se, jakmile s nimi pohnete.
Pokud tedy chcete, aby vaše klobásy měly perfektní tvar, pánev nejdříve předehřejte. To samé platí i o samotném masu. Před jejich vařením je potřeba, abyste je lehce ohřáli. Jinak nebudou uvařené rovnoměrně, jelikož vnitřní strana se vaří pomaleji než ta vnější.
Dalším tipem je, abyste při vaření klobás snížili teplotu. Pokud je budete vařit o příliš vysoké teplotě, může se stát, že klobása bude žvýkavá a suchá, jelikož se z ní vytratí veškeré šťávy a tuk. Když tedy vaříte klobásu, vařte ji na mírném středním stupni.
Nízká teplota a pomalé vaření je ta správná cesta. Další rada vás pravděpodobně překvapí, ale když vaříte klobásu, nepropichujte střívka. Jakmile je totiž propíchnete, vyteče tuk, který dodává klobáse šťavnatost, takže propíchnutím střívek dosáhnete pouze suché klobásy.
Perfektní a šťavnatá klobása
Abyste docílili naprosto perfektní klobásy, která drží dokonalý původní tvar, je nezbytně nutné kontrolovat během vaření její propečenost. K tomu vám poslouží teploměr na maso. Vzhledem ke tvaru klobásy je ideální, když sondu zasunete podélně do středního článku.
Díky tomu zjistíte, kdy je vaše klobása již opravdu dokonale propečená. Po uvaření pak nechte klobásu několik minut odpočívat, než ji budete servírovat na talíř. A to je vše, nyní jste profíkem ve vaření klobás. Dobrou chuť!
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.milujivareni.cz