Nepodařilo se vám zpracovat maso hned po příchodu domů? Častým problémem pak bývá, že začne být lehce navinulé. Někdy se to může stát i tím, že už leželo delší dobu v obchodě. Za normálních okolností vydrží syrové maso v lednici nastavené na 4 až 7 °C běžně 2 až 3 dny, poté se v něm už začínají rozkládat bílkoviny, maso mění barvu i konzistenci a nepříjemně zapáchá.

Obzvlášť pokud jej necháte v ochranné fólii, pod níž anaerobní bakterie urychlují rozklad, zápach podobný čpavku se může objevit i mnohem rychleji. Maso s menším obsahem vody a tuku vydrží čerstvé vždy o něco déle. Rozhodně nikdy nehazardujte se zdravím, ale pokud je maso jen lehce cítit, můžete jej zkusit ještě zachránit.

Už samotný nákup masa nepodceňujte

Pokud chcete, aby vám maso doma vydrželo co nejdéle v čerstvém stavu, myslete na to už při jeho pořizování. Nejlepší je maso nakoupit u prověřeného řezníka či farmáře, kde máte jistotu, že dostáváte jen prvotřídní kusy. Upřednostňujte nákup masa vcelku, protože z něho nebude tak rychle vysychat šťáva a po tepelné přípravě nebude tuhé. A jaké vychytávky používaly na udržení čerstvosti masa či jeho záchranu naše babičky?

Hypermangan jako účinné antiseptikum

Tuto látku jistě znáte pod názvem hypermangan a je možno ji pořídit v každé drogerii. Ve skutečnosti se jedná o sloučeninu manganu s černo-šedými krystalky, které se velmi dobře rozpouštějí ve vodě. Pokud maso nepřekročilo běžné známky rozkladu, kdy už je nepoživatelné, můžete jej namočit do tohoto studeného fialového roztoku.

Pokud je maso jen slabě chycené, postačí světle růžový roztok. Jestliže je zápach silnější, udělejte roztok v barvě červeného vína. Doba macerování masa se odvíjí od stupně zápachu. Zpravidla postačí tak 1 až 4 hodiny, konec očistného procesu poznáte dle toho, že se roztok zbarví do hněda.

Pokud se stav masa nezlepší, je lepší ho už k jídlu nepoužít. Neriskujte zbytečně své zdraví!

Maso ochrání olejová vrstva i sůl

V případě, že nemáte jistotu, zdali maso zpracujete včas, potřete jeho celý povrch pečlivě vrstvou oleje. Růst nežádoucích mikroorganismů bude zpomalen a maso nebude zároveň vystaveno rychlému vysychání. Velice účinná je i metoda, kdy maso nasolíte a pak jej celé potopíte do oleje.

Co ještě prodlouží trvanlivost masa?

Maso je vhodné také chránit přiměřeným obalem. Postačí vám k tomu čistá utěrka, kterou jste předem namočili v octové vodě. Výborným pomocníkem jsou v tomto směru i omyté křenové listy, které jsou skvělým přírodním antibiotikem. Snadno likvidují bakterie a plísně, a tak je lze využít i k zachování delší čerstvosti masa. Podobným způsobem fungují také čerstvé kopřivy. Další možností ochrany masa je syrová cibule. Pokrájejte ji na kolečka a maso pak rovnoměrně obložte, obsažené látky v cibuli totiž brání množení bakterií.

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.bejvavalo.cz, www.ahaonline.cz