Připálená omáčka je snadno zachránit.
Zdroj: Shutterstock

Jak zachránit připálenou omáčku: Naše babičky používaly obyčejnou bramboru

Strávíte hodiny u plotny vařením dobré omáčky, skvěle ji dochutíte a dovedete ji k dokonalosti. Nakonec ji necháte ještě chvilku povařit a zazvoní vám telefon. Z krátkého hovoru se stane konverzace na patnáct minut, během které zcela zapomenete na to, že máte na sporáku své mistrovské dílo. A najednou cítíte, že se něco pálí. A k vašemu zděšení je to ona omáčka. Co teď? Dá se ještě zachránit, nebo ji musíte s lítostí vyhodit? Dá se zachránit! A to zcela jednoduše.

Zdroje: fresh.iprima.cz, recepty.cz, womanonly.cz

Může se to stát během několika málo vteřin, kdy pustíte svou omáčku z dohledu. A najednou je malér na světě. Celá rodina netrpělivě vyčkává na oběd, vy stojíte u sporáku, díváte se na připálenou omáčku a do očí se vám skoro hrnou slzy. Spálená omáčka je průšvih. Naštěstí ale takový, který se dá velmi snadno vyřešit. Ještě než chytnete hrnec a vzteky omáčku vylijete, vyzkoušejte několik známých rad, jak omáčku zbavit hořké chuti. 

Jak zbavit omáčku připálenin

V první řadě je nutné odstranit veškeré připáleniny z omáčky. Vezměte si velmi jemné sítko a omáčku přes něj přeceďte do čistého hrnce. A to klidně dvakrát. Jde o to, aby se v ní nenacházely žádné černé připálené kousíčky. Když máte omáčku čistou, je třeba zapracovat na její chuti. Byť se v ní už žádné připáleniny nevyskytují, omáčka už jistě stačila jejich hořkou chuť absorbovat. A i když si možná v této fázi říkáte, že se vám pokrm přece nemůže podařit zachránit, nezoufejte. Naděje stále existuje. 

Připálená omáčka Omáčku v první řadě přeceďte.  Zdroj: Shutterstock

Vraťte omáčce skvělou chuť

Omáčka je po scezení čistá a jemná. Stále ale hořce zapáchá a také chutná. Toho se ale můžete rychle zbavit. Oloupejte jednu celou bramboru a dejte ji vařit do omáčky. Pozor, tentokrát ale z omáčky nespouštějte oči a za stálého míchání ji vařte na mírném plameni. Přece nechcete, aby se omáčka znovu připálila. Zhruba po deseti minutách bramboru vyndejte a vyhoďte. Brambory mají úžasnou schopnost pohltit nežádoucí pachy a chutě, a tak zbaví i vaši omáčku hořkosti. Pokud jedna brambora nepomůže, postup opakujte do té doby, než bude omáčka chutnat přesně podle vašich představ. A když doma nemáte zrovna brambory, poslouží vám třeba i mrkev nebo kousek chleba. 

Korek do omáčky

Ať už zní tato rada jakkoliv šíleně, rozhodně ji nezatracujete. Spálenou omáčku může zachránit i obyčejný korek z láhve od vína, který v ní vyvaříte. Korek ale do omáčky nedávejte jen tak, vždy jej napřed vložte například do síťky na čaj nebo do látkového sáčku. Mokrý korek by se totiž mohl začít drolit a do omáčky by se z něj uvolňovaly malé částečky, které by vám po chuti rozhodně nebyly. Korek v připálené omáčce vařte asi 10 až 15 minut. Ne déle. Delší vaření korku by omáčce mohlo vdechnout zvláštní, zemitou chuť. 

Připálená omáčka Omáčku během záchrany neustále míchejte, aby se nepřipálila znovu.  Zdroj: Shutterstock

Citron do spálené omáčky

Pokud jste už vyvařili brambor, mrkev i korek, ale omáčka je stále cítit připáleninou, můžete zkusit ještě jednu z babských rad. Rozmíchejte smetanu ke šlehání s trochou mouky a za stálého míchání ji přidejte do omáčky. Společně s ní do hrnce vhoďte také silnější plátek citronu. Nechte omáčku několik minut povařit a poté ji přeceďte. Jestli ale ani tento krok nevyjde a omáčka je stále hořká, raději se jí nekompromisně zbavte a připravte omáčku novou. Je lepší si přidělat práci, než někomu z blízkých způsobit žaludeční obtíže. 

Akční letáky