V české kuchyni jsme zvyklí nejrůznější jídla i polévky zahušťovat. Pokud jste ale třeba alergičtí na lepek, může tu nastat problém s jíškou. Není to však konec světa, jelikož se dá zahušťovat i jinak. Nejenže rozdíl nepoznáte, ale výsledný pokrm bude mít lepší nutriční hodnotu. Pár triků na zahušťování mimo mouky určitě znáte. My vám váš rozhled ještě rozšíříme a třeba si něco nového oblíbíte.

Klasické brambory pomohou

Brambory jsou skvělou ingrediencí jak pro zahuštění, tak pro přidání na vydatnosti polévky. Brambory oloupejte a syrové najemno nastrouhejte. Přidejte do polévky, kde si škrob s tekutinou poradí. Použít je můžete také uvařené nebo rozmixované na kaši. Brambory se v polévce téměř rozpustí a neovlivní nijak výrazně chuť. Pomůžou rovněž v případě, když byste jídlo omylem přesolili.

Přidejte více zeleniny

Při vaření polévky použijte více zeleniny, především brambor, mrkve, celeru, hrášku, kukuřice, cukety, dýně či květáku. Část z ní poté rozmixujte, až vznikne kaše bez hrudek. Přidáním této kaše polévku krásně zahustíte, dodáte jí na krémovitosti a zvýrazníte její chuť.

Podívejte se na video, kde jsou ukázány způsoby, jak zahustíte polévky i bez lepku:

Zdroj: Youtube

Rychlé a snadné uvaření luštěnin

Tento způsob zahuštění se hodí hlavně na luštěninovou polévku. Rovněž jako u zeleniny, tak i zde rozmixujte část čočky, fazolí nebo cizrny a vraťte zpět do hrnce. Luštěniny ovšem můžete použít i do jiných polévek. Pokrmu navíc přidají potřebné bílkoviny, které polévkám často chybí.

Starý chléb nevyhazujte!

Určitě se vám už někdy stalo, že dříve, než jste stačili sníst chléb, vám ztvrdnul. Určitě ho nevyhazujte, ale raději chléb nastrouhejte a uzavřený ve sklenici uchovávejte v lednici. Je skvělou přísadou pro zahuštění bramborové, gulášové, dršťkové nebo luštěninové polévky.

Pohanka, jáhle nebo vločky

Pohanku a jáhle stačí chvilku před přidáním do polévky povařit a zahušťovadlo máte na světě. Stejný efekt mají také pohankové vločky, které stačí nasypat v poslední fázi vaření polévky. Jednoduché a zdravé!

S tímto polévka zhoustne

Další alternativou jsou různé druhy škrobů. Stačí ho nejprve rozmíchat v malém množství studené vody, aby vám nevznikly v polévce hrudky. Rozpuštěný škrob přidejte až nakonec, kdy už jen krátce polévku povaříte. Použít můžete bramborový či kukuřičný škrob, ale také rýžový, tapioka nebo kuzu, což je škrob z kořene japonské vinné révy.

Jemnost a krémovost

Naším posledním tipem je zahuštění pomocí vajec. Vaječný žloutek rozšlehejte ve studeném mléce či smetaně. Směs přidávejte postupně za stálého míchání. Nezapomeňte před zahuštěním vypnout sporák, aby se žloutky nesrazily.

Zdroje: apetitonline.cz, recepty.blesk.cz