Polévku zahustí poctivá jíška

Kdo by neznal jíšku. Světlá i tmavá jíška patří rozhodně k typickým českým zahušťovadlům. Připravuje se smažením mouky v tuku. Ten může být všelijaký. Máslo, olej, ghee i jiné tuky se používají k přípravě jíšky, stejně tak může být i poměr tuku a mouky různý. Voňavá a poctivá máslová jíška se dělá ze stejného množství másla jako mouky.

Rychlá záklechtka, která je jen moukou rozmíchanou ve studené vodě, je obdobou jíšky. Nevoní však máslem, ale polévku také zahustí.

Znovuobjevte obiloviny vhodné do polévky

České kuchařky v minulosti používaly mnohem častěji různé druhy obilovin, které dnes v typické české spíži nenajdete. Oblíbené byly kroupy, jáhly i pohanka. Ty můžete přidat do většiny zeleninových polévek. Jáhly a pohanka jsou navíc bezlepkové, takže patří rozhodně ke zdravějším možnostem zahušťování. Zjistěte si napřed, jak je správně povařit.

Zahustěte polévku nudlemi či vejcem

Naše babičky používaly i jiné fígly. Drobné polévkové těstoviny se ještě nevyráběly, ženy si dělaly polévkové nudle vlastní. V minulosti se také hojně používaly různé typy placek a svítků, které hospodyňka nakrájela na nudle různé velikosti. Základem mohlo být vejce, ale také mouka.

Vajíčka se dají použít k zahuštění polévky také jinak. Vejce můžete rozšlehat v trošce mléka a rychle jej vmíchat do horké polévky, kterou následně necháte stydnout a dál ji už nevaříte. Polévku vajíčko zjemní a mírně zahustí.

Vajíčkem můžete zahustit polévku ještě i dalším způsobem. Máte-li radši pevnější kousky vejce v polévce, rozšlehejte vidličkou vejce se špetičkou soli a po malých troškách jej vlijte do vroucí probublávající polévky. Utvoří se vaječné kousky, které jsou velmi chutné a hodí se i do zeleninových polévek.

Nehledejte nic dalšího, zahustěte uvařenou zeleninou!

Také zeleninou je možné polévku zahustit. Vhodná je brambora nebo kořenová zelenina. Dřív bylo nutné doměkka uvařenou zeleninu přepasírovat, dnes pomůže tyčový mixér.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.prostreno.cz