Jak se připravuje pravý turek?

Turek, jak ho známe u nás, je ve světě považován za téměř barbarský způsob přípravy. Klasická turecká káva vařená přímo v malé nádobce s dlouhou rukojetí je oblíbená především v severní Africe, Arábii a na Blízkém Východě. Ale ani v těchto zemích se milovníci kávy neshodnou, jaký způsob přípravy je ten nejlepší. Káva se vaří i pije v každé oblasti světa trošku jinak. Rozhodně se káva nezalévá horkou vodou, ale nechává se v džezvě několikrát vzkypět.

Umíte správně zalít českého turka?

Český turek je způsob náš a mnozí na něj nedají dopustit. Víte, jakým způsobem připravit kávu typicky česky, tak aby chutnala nejlépe?

  • Aby bylo kafe, jak má být, nahřejte si hrnek. To je základ!
  • Nasypejte do něj lžičku nebo dvě středně mleté kávy, tak jak jste zvyklí.
  • Na turka se používá voda opravdu horká okolo 98 °C a měla by to být voda dobrá, třebaže kohoutková. Zalejte kávu asi do půlky a poté přelévejte krouživým pohybem obsah, až naplníte hrnek.
  • Zamíchejte lžičkou a nechejte sedlinu usadit na dně hrnku.

Při zalévání instantní kávy dejte pozor na teplotu

Ani instantní káva není mezi fajnšmekry populární. Má to mnoho důvodů a jedním z nich je například to, že nákupčí netuší, o jakou kávu se skutečně jedná. Vybíráme často jen podle značky a typu jako „crema“ nebo „intense“. O poměru arabiky nebo robusty, případně pražení nepíší výrobci vůbec nic.

Instantní kávu nepřepalte

Také instantní kávu můžete připravit lépe a hůře. Při přípravě instantní kávy si dejte pozor hlavně na teplotu vody.

  • Do nahřátého hrnečku nasypejte lžičku nebo dvě kávy.
  • Ohřejte vodu na 90 °C, anebo ji nechejte vřít, ale s přeléváním počkejte minutu a půl. Příliš horká voda by kávu přepálila.
  • S přeléváním kávy nemusíte spěchat, zrnka se rozpustí a vytvoří pěknou pěnu.
  • Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, kávu smočte jen lžicí vody a perfektně rozmíchejte metličkou na pěnění mléka nebo intenzivním mícháním kávovou lžičkou.
  • Až je obsah na dně hrnku zcela zpěněný, zalijte kávu horkou vodou.
  • Měla by vzniknout velmi hustá čepice pěny a káva bude mít krémovější chuť ideálně v kombinaci s mlékem.

Zdroje: https://kavarnik.cz, https://www.blesk.cz