Cukety jsou velmi oblíbenou zeleninou, která je plná vitamínů a prospěšných látek pro celý náš organismus. A v kuchyni mají opravdu široké uplatnění. Mohou se vařit, dusit, zapékat, a dokonce jíst i za syrova v lehkých letních salátech. Pokud vaše cukety plodí jak o život a nestíháte je konzumovat ani rozdávat, máme pro vás jednoduché řešení. Zavařte si je do zásoby! Můžete si vybrat hned ze tří báječných receptů.

Zavařená sladkokyselá cuketa

Potřebné ingredience:

  • 2 kg cukety
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic octa
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička kmínu
  • cukr dle chuti

Postup přípravy:

Nejprve cuketu dokonale omyjte a je na vás, jestli ji necháte se slupkou nebo bez. Obě varianty jsou možné. Zbavte ji jader a nastrouhejte na hrubém struhadle, nebo ji nakrájejte na jemné kostky. Oloupejte si cibuli, nakrájejte ji najemno a smíchejte s cuketou. Přidejte sůl kmín, ocet a cukr. Směs nechte tak 30 minut odležet a potom ji naplňte do čistých sklenic. Uzavřete je víčkem a zavařujte je po dobu 30 minut při teplotě 85 °C. A máte hotový základ do mnoha jídel. Takto připravenou cuketu můžete servírovat namísto zelí nebo špenátu, kdy je výborným doplňkem k jakémukoliv masu. Stejně tak se hodí jako výborná příloha k bramborám či do těstovin.

Naložená cuketa à la okurky

Malé cuketky můžete naložit v láku stejným způsobem jako okurky. Nic nezkazíte ani tím, když zpracujete větší cukety, které je lepší nakrájet na kolečka či podélné plátky, protože lépe nasají chuť láku a koření.

Potřebné ingredience:

  • 30 ks drobných cuket
  • 5 ks cibule
  • 1 mrkev
  • nové koření
  • bobkový list
  • celý černý pepř
  • hořčičné semínko
  • kopr

Nálev:

  • 1,7 l vody
  • 80 g soli
  • 400 ml octa
  • 300 g cukru
  • 1 sáček kyseliny citronové

Postup:

Řádně omyté cukety vložte do sterilních sklenic a do každé přidejte pár koleček oloupané cibule, pokrájené mrkve, 3 kuličky nového koření, 2 listy bobkového listu, 5 kuliček pepře, 10 zrnek hořčičného semínka a snítku kopru. Jakmile budete mít připravený lák, nechte jej vychladnout a poté jimi zalijte cukety v každé sklenici zhruba 3 cm pod okraj. Sklenice pečlivě zavíčkujte, vložte do hrnce a zalijte je asi tak do půlky vodou. Pak už je stačí zhruba 20 minut povařit, aby se pevně přichytilo víčko. Na závěr nechte každou sklenici odpočívat dnem vzhůru.

Tip:

Propíchněte každou z cuket párátkem nebo špejlí, aromatické látky z nálevu tak krásně proniknou do každé cukety.

Hitem je cuketová čalamáda

Připravte si skvělou pochoutku, která se hodí ke grilovanému či pečenému masu, do omáček či těstovin, ale také jako skvělý doplněk na toust.

Potřebné ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 300 g cibule
  • 1 polévková lžíce soli bez jódu
  • 300 gramů cukru
  • 300 ml octa
  • 1 čajová lžička chilli papriček
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička pálivé papriky
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 rajčatový protlak
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

Očištěné cukety a cibuli pokrájejte zhruba na půl centimetrové kousky a promíchejte je v hrnci společně se solí. Poté směs nechte tak 15 minut odležet. Následně přidejte ostatní suroviny, vše pečlivě promíchejte, přiveďte postupně k varu a vařte tak 45 minut. Ještě horkou směs nalijte do připravených čistých sklenic a po vychladnutí zavíčkujte. Zavařujte po dobu 20 minut při teplotě 85 °C. Čalamádu můžete uchovávat i bez sterilizace, jen ji dejte do lednice.

Zdroje: www.vareni.cz, www.apetitonline.cz, www.brno.rozhlas.cz