Zdroje: jahodyweb.cz, jaktak.cz, alishaeasycooking.com
Pokud i vy patříte k těm šťastlivcům, kterým letos zahrádka nadělila bohatou úradu jahod, pravděpodobně přemýšlíte, jak jahody zužitkovat, aby zbytečně neplesnivěly a neskončily v odpadcích. Vůbec nejjednodušším řešením je jahody zamrazit. Pak je máte neustále po ruce a hodí se skvěle například do koláčů či buchet anebo smoothie. Skvěle ale chutnají i zavařené, a to nejen v podobě marmelády, ale také kompotu, který krásně doplní nedělní oběd.
Základem je sterilizace sklenic
Každý, kdo alespoň jednou zavařoval, ví, jak je důležitá čistota nádobí a náčiní, se kterým se v průběhu konzervace pracuje. Jakákoliv nečistota totiž může způsobit, že i přes dodržení všech pravidel začne obsah zavařovací sklenice brzy plesnivět.
Ještě než se tedy pustíte do zavařování, zkontrolujte zavařovací sklenice, zda nejsou nijak poškozené. A to i jejich víčka a těsnící gumičky. Pokud jsou byť jen trochu zničené, raději je nepoužívejte.
Sklenice následně sterilizujte. Nejsnazším způsobem, jak docílit dokonale čistých sklenic, je jejich sterilizace v troubě. Troubu rozehřejte na 100 °C, na plech pak vyskládejte víček zbavené sklenice hrdlem nahoru a vedle nich pak samotná víčka. Sklenice s víčky ponechte v troubě ideálně dvacet minut. Pak troubu vypněte a sklenice ještě nevytahujte. Kompotem či marmeládou pak sklenice plňte, když jsou ještě horké. Tím spolehlivě zabijete všechny bakterie a plísně, které by vaše snažení mohly podkopnout.
Příprava jahod na kompot
Když se rozhodnete pro výrobu jahodového kompotu, nejdříve všechny jahody dobře omyjte a zbavte se těch, na kterých je i kdyby jen minimální náznak plísně. Zároveň z nich odstraňte korunní lístky. Pracovat by se mělo jen s pevnými, nijak nepoškozenými, nepotlučenými a nepřezrálými jahodami. Ty by totiž během zavařování mohly výrazně změknout a kompot by pak připomínal spíše červené bláto.
Jahodový kompot
Budete potřebovat:
2 kilogramy jahod
1 litr vody
500 gramů cukru
50 mililitrů citronové šťávy
Postup:
V první řadě svařte vodu s cukrem, aby se cukr dokonale rozpustil. Následně přidejte citronovou šťávu. Očištěné jahody naskládejte do sterilizovaných zavařovacích sklenic a zalijte je ještě horkým nálevem. Sklenice uzavřete a zavařujte při teplotě 85 °C asi 25 minut. Následně nechte kompot vychladnout a sklenice uložte do spíže či do sklepa.
TIP: Jahody chutnají skvěle i v kombinaci s jiným ovocem. Dokonalý kompot tak vytvoříte například, když k jahodám přidáte třešně anebo rebarboru.