Máte nacpaný mrazák a nechcete se připravit o úrodu letního ovoce? Přichystejte si švestky ve vlastní šťávě. Přestože k jejich konzervaci nepoužijete ani zrnko cukru, budou stejně na sladko. Mají skvělou chuť, při pečení vám nerozmáčejí těsto, a protože se nekazí, vydrží vám opravdu dlouhou dobu. Dejte se na takzvané zdravé biozavařování, stojí to za to!

Vraťte se k tradicím našich předků

Trendem několika posledních desetiletí bylo klasické zavařování s cukrem. Ovšem kdysi byl cukr finančně náročnou vzácností a nemohl si ho dovolit každý. Proto se většinou ovoce konzervovalo pomocí vlastních šťáv a rozvařováním. A právě tato metoda si získává v kuchyni opět své místo. Jedná se vlastně o odpaření části vody z ovoce, tedy krátké koncentraci, a díky tomu se nepřipravíte o většinu vitamínů, pektinů, výraznou chuť a vůni ovoce. Pojďte tedy zavařovat rychle, jednoduše a zdravě.

Využijte přírodní cukr švestek

Dejte stopku přeslazeným kompotovým nálevům a využijte přírodní šťávy ovoce. Je na vás, jestli ji budete chtít mít koncentrovanou nebo ji zředíte vodou. Dokonce můžete kombinovat i různé druhy ovoce dohromady. Základním principem je krátká sterilizace, kdy ovoce pustí vlastní šťávu. V podstatě se jedná o rychlé zavařování, kde můžete využít i blanšírování. Během samotné sterilizace se zahřívají zavařeniny pomalu, a to z důvodu, aby i střed ovoce dosáhl požadované teploty.

Co je to blanšírování

Jedná se o rychlé a krátké předvaření ovoce na cca 2 až 5 minut, kdy by teplota uvnitř měla dosáhnout 70 °C. Obsažené enzymy ve švestkách se rychle rozloží a oproti klasickému zavařování nedojde ke ztrátě barvy ovoce a všech výživných látek. Platí to i o zavařování ve vlastní šťávě. Touto metodou je možné připravovat i džem a marmelády. Jediný rozdíl je v řidší konzistenci.

Recept na švestky ve vlastní šťávě

Nejprve švestky pečlivě omyjte, rozkrojte na poloviny a zbavte je pecek. Připravte si dokonale čisté zavařovací sklenice a postupně je naplňte švestkami. Počítejte s tím, že ovoce pustí šťávu, a proto nechte ve sklenicích tak 2 cm od horního okraje volné. Následně otřete vršky sklenic utěrkou do sucha a všechny sklenice zavíčkujte. Není od věci, nechat víčka předem přejít varem v octové vodě. Pak sterilizujte při 85 °C po dobu 20 minut.

Pochoutka je vhodná i pro diabetiky

Švestky jsou známé svým nízkým glykemickým indexem. A protože zavařené tímto způsobem obsahují i vysoký podíl vlákniny, velké množství biologicky aktivních látek a jsou bez přidaného cukru, jsou skvělou delikatesou i pro diabetiky a jedince s obezitou. Ovocná vláknina totiž brání rychlému vstřebávání glukózy do krve, a tudíž i náhlému zvýšení glykemie.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.diatips.cz