obrázek z archivu ireceptar.cz

Jak zavařit vyuzené klobásy

Domácím vyuzením klobásek leckde všechno teprve začíná, potvrzují čtenářské recepty na uchování uzených lahůdek. Jak uchovat dobroty z udírny? Sterilováním, nakládáním, v oleji, vodě, či sádle?

S trochou sádla

Do zavařovací sklenice naskládáme vyuzené klobásy, zalijeme je do 1/3 studenou vodou a přidáme 1 velkou lžíci vepřového sádla. Sklenice dobře očistíme a uzavřeme. Dáme je do hrnce a při 80 °C hodinu zavařujeme.

Eva Hotařová, Jaroměřice

Zalité v sádle

Strýček byl řezník a klobásy nakládal tak, že je zaléval do sádla. Narovnal uzeniny do hrnce (kameňáku či kbelíku) a zalil je vyškvařeným sádlem ze zabíjačky. Pamatuji se, že teta byla někdy překvapená, kde všude klobásy našla.

Jana Vačkářová, Žamberk

uzenéuzenéAutor: Archiv ireceptar.cz

Ve vodě nebo vývaru

Před zavařením klobásy umyji ve vlažné vodě a po odkapání je plním do sklenic. Ukládám je vodorovně, přitom jednotlivé díly neodřezávám, svisle je dám do středu, kde zůstane místo. Klobásy zaliji několika lžícemi vody nebo vývarem a sterilizuji 1,5 hodiny.

S houbami a zelím

Na dno sklenice dám trochu sušených hub a na ně postupně navrstvím klobásy a kysané zelí. Trochu přitlačím, vyplním mezery zelím, přidám vodu ze zelí nebo čistou vodu (asi 2 cm od horního okraje sklenice) a sterilizuji 1,5 hodiny.

Viera Pašková, Nižná

V nálevu nebo oleji

Jsou dvě možnosti: Klobásy zavaříme ve slaném nálevu, nebo je zavaříme v rostlinném oleji (1 hod. při 100 °C). Vydrží pak i několik let.

Jan Pavlíček, Chotěboř

uzeneé paprikové klobásyuzeneé paprikové klobásyAutor: Archiv ireceptar.cz

Ve vodě

Klobásky otřu ubrouskem nebo utěrkou, narovnám je do sklenic a zaliji vodou do poloviny až tří čtvrtin. Pak otřu okraj sklenice, zavíčkuji a zavařím. Stačí 10 až 15 minut na 90 °C.

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

     

    Když pak klobásy spotřebovávám, šťávu použiji na polévku (kroupovou, zelňačku) nebo na segedínský guláš a podobně; jídlo pěkně voní uzeným.

    Protože používám staré sklenice masovky, po otření ještě potřu okraje sklenic bílkem, nasadím skleněná víčka opatřená vyvařenou gumičkou a ta pak zatáhnu pérovými plechovými příchytkami.

Takto zavařuji špek, uzené kosti, kolena i žebra.

Anna Špačková, Babice