Pokud patříte mezi milovníky sladkovodních ryb, jistě se na vašem štědrovečerním talíři objeví klasika, a tou je smažený kapr v trojobale. Samozřejmě zakápnutý citronem a s tradičním domácím bramborovým salátem.
Kapr má velice chutné maso, ale bohužel mnohé strávníky odrazuje velké množství kostí. Stačí však zvolit správný postup a snadno si vychutnáte kapra bez kostí. Budete k tomu potřebovat jen ostrý nůž a pár minut práce. Odměnou vám budou krásné a čisté filety. Jak tedy připravit kapra bez nebezpečných kostí?
Inspirovat se můžete na videu zde:
Postup vykostění kapra
Nejčastější způsob přípravy rybího masa z kapra je udělat si filety. Kapr by měl být již zbavený šupin. Následně proveďte velmi ostrým a delším nožem řez těsně nad páteří a veďte jej po žebrech, aby vám ve výsledku zůstalo oddělené maso bez dlouhých kostí. Neváhejte také odříznout i části s břišní ploutví. Takto se krásně zbavíte veškerých velkých kostí.
Ale co s kostmi malými?
I na to existuje řešení. Tenké drobné kůstky jsou poskládány ve hřbetní části a za břišním otvorem v celém trupu kapra. Pokud chcete, aby se téměř ztratily a v podstatě byly stravitelné, narušte je hustými řezy vedenými těsně nad kůží. Díky tomu, že je prořežete, zkrátíte je na 2 až 3 mm drobné kousky.
Důležité je, abyste při řezu vnímali, že kosti opravdu krájíte. Řez může někde i narušit kůži, ale to vůbec nevadí. Nachází se uprostřed masa, takže ryba vám bude stále držet pěkně pohromadě. V případě, že byste pekli rybu bez trojobalu, dokonce se vám lépe propeče a chuť koření se dostane více do masa. Drobné posekané kostičky se během tepelné úpravy upraží a po rozkousání je můžete s přehledem spolknout.
Udělat si můžete i filety z podkov
Na krájení podkov z kapra si připravte také velký ostrý nůž a kuchyňskou paličku. Kapra položte na neklouzavé prkénko a obalte si případně rybu kusem starší látky, aby se vám s ním lépe manipulovalo. Nejdříve oddělte hlavu a pak příčnými řezy krájejte tak 1,5 až 2 cm silné plátky, tedy podkovy.
Na překrojení hřbetu si vezměte na pomoc kuchyňskou paličku. Podkovu si postavte na kuchyňské prkénko a přepulte ji tak, abyste odstranili páteř. Vznikne vám tak základ filetů, z nichž už vyříznete jen žeberní kosti. Úzkým ostrým nožem zařízněte pod žebra a seřízněte je. Poté narušte drobné kůstky jako v předchozím případě.
Zdroje: www.idnes.cz, www.trebonskykapr.cz, www.styl.instory.cz