Určitá hořkost je u kávy normální

Káva je jedním z nejoblíbenějších teplých nápojů a má velké množství oblíbených způsobů přípravy. Ne že bychom si nedokázali kávu vychutnat i jinak, ale každý z nás má oblíbené variace tohoto nápoje. Když ale káva přestane chutnat kvůli své hořkosti, asi přišel čas na změnu. I když je určitá míra hořkosti pro kávu typická, určitě není nutné nutit se do konzumace něčeho co nám nechutná.

Sladila rozhodně hořkost srazí

Hořkost kávy lze jednoduše srazit cukrem nebo jiným sladidlem. Na trhu jsou k dostání i nekalorická sladila, a to umělá i zcela přírodní. Cukr, med, stévie nebo také sacharin hořkost potlačí, ale ne všichni chceme kávu sladkou.

Hořkosti kávu zbaví i mléko

Druhou možností je přidání tuků. Klasickým tukem je ten mléčný a všichni, kdo pijí kávu s mlékem nebo se smetanou vědí, že hořký nápoj promění v mnohem jemnější a krémovější. Jenže mléko je poslední dobou také pod drobnohledem. Mléko je alergen a až pětina lidí je citlivá na laktózu. Odpůrci živočišné stravy navíc na kravské mléko ani nepomyslí. Pokud vás kravské mléko neláká, můžete vybrat z rostlinných mlék. Pořád je to ovšem něco navíc a mnozí z nás netouží ani po krémovosti. Káva by měla být dobrá i černá.

Kávu zbaví hořkosti i způsob úpravy

Pokud kávu nechcete sladit a ani mléko pro vás není to pravé, pak se soustřeďte na způsob přípravy a druh kávy. Čím déle kávu louhujete, tím více bude hořká. Pokud vám právě hořkost vadí, určitě se vyhněte klasickému českému „turkovi“ nebo frenchpressu, kde se sedlina louhuje příliš dlouze. Hořkou chuť kávy také způsobuje zanedbané čištění konvice na překapávanou kávu či části stroje na přípravu espressa. Usazeniny, které v mechanismu zůstanou, se častým zahříváním opakovaně připalují a způsobí nepříjemnou hořkost i u čerstvé a dobré kávy.

Hořkost kávy závisí také na jejím druhu či pražení

Poslední možností je změna značky, respektive druhu kávy. Jelikož každý výrobek má svého spotřebitele, není divu, že se prodává i káva velmi hořká či kyselá. Pokud jde o druh kávového zrna, pak robusta je hořká a arabika méně. Rozdíl je také v pražení, proto si můžete vybrat mezi světlou, střední a tmavou praženou kávou. Čím déle je káva pražená, tedy čím tmavší, tím je také hořčejší.

Objevte kávu, jejíž hořkost bude tak akorát

Najděte si značku, intenzitu pražení i odrůdy zrn takové, které budou lahodit právě vašim chuťovým buňkám. Nakonec i o něco méně hořká je káva bez kofeinu, ale jde jen o velmi malý rozdíl, který konzument často nevnímá.

Zdroje: https://fresh.iprima.cz, https://lifehacker.com