Sýry jsou běžnou součástí našeho jídelníčku a značně oblíbenou lahůdkou. Pokud je chcete mít co nejdéle v té nejvyšší kvalitě, měli byste vědět, jak o ně správně pečovat. Zkuste vyzkoušet osvědčené triky, které vám k tomu určitě pomohou.
Jak proměnit starý tvrdý sýr opět na měkký? Podívejte se na YouTube video na kanálu marco quiñones:
Trvanlivost sýrů
Vždy platí, že čím je sýr tvrdší, tím je trvanlivější. Proto konzumaci nejen měkkých, ale i tvarohových sýrů a v nálevech typu mozzarelly, nikdy moc dlouho neodkládejte. Obzvlášť, pokud už je jednou načnete. Trvanlivost těchto sýrů je zhruba 3 až 7 dní, ale jejich prvotřídní kvalita se poměrně rychle snižuje.
S trvanlivostí jsou na tom mnohem lépe sýry tvrdé, obsahují totiž větší podíl sušiny. Pokud budete mít například v lednici nerozbalenou goudu, eidam, madeland, čedar či parmezán, vydrží v dobré kvalitě i celý měsíc, je to však konzervací při výrobě. Jakmile sýr načnete, je dobré ho celý rovnou spotřebovat nebo alespoň v nejbližších dnech.
Základem je odpovídající skladování
Aby vám sýr vydržel co nejdéle čerstvý, záleží i na tom, jak ho budete skladovat. Sýry vyžadují jisté podmínky, které jim svědčí a díky tomu se dá jejich trvanlivost i prodloužit. Můžete dokonce využít osvědčené přírodní „konzervanty“ našich babiček, které sýrům déle uchovají původní vlastnosti, případně pozastaví jejich zrání.
Tmavé chladné místo
Pro dlouhé uchování kvality sýrů je důležitá i teplota. Obecným ideálem je 8 až 12 °C. Nižší teploty jsou vhodné spíše pro vyzrálejší sýry, na teplejší prostředí lépe reagují sýry polotvrdé a tvrdé. Ke skladování je tedy vhodné využít sklep. Pokud ho nemáte a ukládáte sýry do lednice, měkké druhy vždy umístěte do spodních polic, kde je nejchladněji, naopak sýry tvrdé položte do horní části chladničky. A co dělat, pokud vám sýr ztvrdne?
Mléko
Velice užitečným pomocníkem na „oživení“ sýra je obyčejné mléko. Stačí, když do něj na chvíli ztvrdlý sýr ponoříte. Následně se vám s ním bude nejen lépe pracovat, ale bude měkký a poživatelný.
Cukr nebo sůl
Naše babičky využívaly při skladování sýra také cukr nebo sůl. Zpravidla uložily sýr pod skleněný poklop společně s kostkou cukru nebo špetkou soli. Obě suroviny totiž dokáží absorbovat přebytečnou vlhkost.
Olej a pečicí papír
Můžete zkusit i další metodu, kdy oschlý sýr potřete kvalitním olejem, zabalíte do pečicího papíru a vložíte na 24 hodin do lednice.
Tip na závěr
Pokud vám zbude tvrdý sýr a chcete se vyvarovat jeho ztvrdnutí, nastrouhejte ho a uložte ho v těsně uzavřeném mikrotenovém sáčku nebo krabičce do mrazáku. Velice snadno ho v této formě využijete na mnohé pokrmy nebo jejich dochucení.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.vitalia.cz, www.hobby.blesk.cz