Zpracujte jablka netradičně

Buchty a koláče nebo žemlovku či mošt z jablek zná každý. Co takhle vyzkoušet pár jednoduchých starých receptů, nebo naopak něco netradičního a nového. Jablka jsou sladká i kyselá a ve správné kombinaci prostě nezklamou.

Upečte jablka s voňavou náplní

Pečená jablka jsou jednouchým dezertem, který si oblíbí celá rodina. Klasická kombinace skořice, rozinek a másla prostě funguje vždycky. Jednoduše si můžete recept přizpůsobit a použít i ořechy, vanilku, sušené ovoce či lžičku bourbonu nebo rumu. Příprava je velmi prostá. Každému umytému jablku odstraňte jádřinec, ale jablko musí zůstat v celku. Otvor po jádřinci naplňte rozinkami, lžičkou hnědého cukru, špetkou skořice a navrch položte malý ořech másla. Pečte v misce nebo pekáčku na 200 °C zhruba dvacet minut.

Strouhaná jablka na sladko i pikantní

Strouhaná jablka zná také každý. Dětem můžete nastrouhat jablka s mrkvemi a osladit pár rozinkami. A dospělí si mohou smlsnout na něčem trochu pikantnějším. Máte křen?
Omytý a očištěný křen nastrouhejte na jemném struhadle, stejně tak i jablka. Přidejte smetanu, dochuťte a před servírováním nezapomeňte vychladit v ledničce. Jablka a smetana mírně potlačí razantní chuť křenu, nicméně je to stále salát pro dospělé.
Na přípravu budete potřebovat 150 g křenu i jablek, 1,5 dl smetany, cukr a sůl na dochucení.

Jablka zpracujte na čatní

Čatní je způsob zpracování nejen jablek pocházející z Indie, ale evropská kuchyně si recepty už dávno přizpůsobila, a tak najdete čatní v hodná k různým i masovým pokrmům. Netradiční kombinace pikantních a sladkých chutí je pro nás exotikou, kterou si ale můžete udělat sami doma. K přípravě budete potřebovat 5 stroužků rozmačkaného česneku, 1 najemno nakrájenou cibuli, 1 kg nastrouhaných jablek, po lžičce pikantní papriky, zázvoru a kari. K dochucení 1/2 hrnku cukru, špetku soli a hrstku rozinek. Protože bude čatní poměrně dost, nachystejte si několik umytých sklenic na zavařování. A jak postupovat? Cibuli, česnek, koření a jablka 30 minut povařte, přidejte cukr a rozinky a ještě 15 minut vařte vše dohromady. Naplňte sklenice a raději ještě sterilizujte 10 min na 80 °C.

Jablka v karamelu potěší děti

Jablka v karamelu známe spíš z amerických filmů a jsou typickou sladkostí svátku Halloween. Jablka máčená v karamelu vypadají velká a děti s nimi nejspíš budou dost bojovat, než skutečně snědí celé jablko. Na internetu koluje spousta receptů, ale nejjednodušším a nejefektnějším je prostě rozpuštění balíčku karamelek v misce. Jablka nakrájejte na měsíčky, napíchněte na špejli a namočte do rozpuštěného karamelu. Můžete je nechat zatvrdnou a oschnout na pečicím papíře, anebo je ještě před tím namočte do barevného zdobení. Pokud chystáte oslavu nebo jiné setkání s dětmi, tímto způsobem zpracování jablek určitě oslníte.

Zpracujte jablka na jemná povidla

I z jablek můžete udělat povidla. Jsou velmi jemná, a pokud se vám malinko připečou, budou mít i jemně karamelizovanou příchuť. Nebo si je dochuťte schválně karamelizovaným hnědým cukrem. Taková povidla budou báječnou náplní koláčů a dalších dezertů.

Mošt z jablek potěší dvakrát

Máte vlastní mošt? Nezapomeňte, že jablečný mošt není jen výborným studeným, ale také horkým nápojem. Až se budete chtít zahřát po úklidu zahrady nebo za slunného ale chladného podzimního dne, bude se svařák z jablečného moštu hodit. Do kastrůlku nalijte 3 lžíce šťávy z citronu nebo limetky, litr moštu nebo džusu a 3 lžíce medu. Přidejte 6 hřebíčků a jednu celou skořici. Rozmíchejte a zahřejte, ale nevařte. Po odstavení z plotny směs sceďte, přidejte 3 dl brandy. Rozlijte do hrnečků a na jejich hladinu přidejte půl lžičky pravého másla. Před konzumací rozmíchejte máslo a užijte si krásný podzim na zahradě s horkým moštem.

Zdroje: https://zena.aktualne.cz, https://www.youtube.com, http://www.milujivareni.cz