I když se u nás dnes cukety běžně pěstují, ne každý tuší, jak je zpracovat jinak než nastrouhat a upéct z nich sladkou buchtu. Cukety jsou velmi oblíbené například v italské kuchyni, tam se však na rozdíl od nás používají cukety malého vzrůstu a zpracovávají se i cuketové květy.
Jana Štěpánková a cuketová osvěta
Osvětu do cuketové gastronomie přinesla v 90. letech herečka Jana Štěpánková, která tuto zeleninu s oblibou pěstovala. Když se objevila na televizní obrazovce v pořadu Receptář, kde zveřejnila, jak jsou cukety úžasné a jaké mají v kuchyni široké využití, diváci ji zavalili dopisy, aby jim poradila, co mají s nadúrodou dělat. Herečka jim vyhověla a v roce 1994 vydala svou cuketovou kuchařku s názvem „Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová”, která měla obrovský úspěch a dodnes se prodává. Pokud i vy netušíte, co z cuket dobrého a chutného uvařit, zkuste naše recepty na polévku, pomazánku a ajvar.
Krémová cuketová polévka
- Suroviny:
- 500 g cukety
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 700 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 200 ml smetany na vaření
- 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- citronová šťáva
- hrst slunečnicových semínek
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- 30 g strouhaného parmazánu
- Postup:
- Cuketu oloupejte, nakrájejte na větší kostky, cibuli a česnek také oloupejte a nakrájejte nahrubo. V hrnci zahřejte máslo a olej, nechte zpěnit cibuli, poté přidejte cuketu, opékejte asi 5 minut a poté na minutu orestujte česnek. Vše zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte asi 10 minut dokud nebude cuketa měkká.
- Přilijte smetanu, hrášek, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cuketovou slupku a vařte asi 2 minuty. Mezitím nasucho opražte slunečnicová semínka.
- Následně polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte nahrubo nasekaný koriandr, promixujte, osolte, opepřete, přidejte citronovou šťávu dle chuti. Podávejte posypané semínky a strouhaným parmazánem.
Cuketová pomazánka
- Suroviny:
- 200 g cukety
- 150 g cottage sýru
- 1 stroužek česneku
- hrst petrželky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl a pepř
- Postup:
- Cuketu omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo, dle chuti osolte, promíchejte a nechte asi půl hodiny okapat na cedníku. Pak cuketu propláchněte a vymačkejte z ní veškerou vodu.
- V misce ji pak smíchejte s cottage sýrem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, parmazánem a zakápněte olejem. Osolte a opepřete dle chuti. Podávejte s chlebem či opečenou bagetkou.
Ajvar z cuket
- Suroviny:
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 vetší cibule
- 8 stroužků česneku
- 2 kapie
- 5 masitých rajčat
- 5 lžič rajčatové passaty
- 5 lžic worcesterské omáčky
- 150 ml červeného vinného octa
- 1 sáček koření k nakládání okurek
- 125 g krupicového cukru
- Postup:
- Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na osminky, česnek utřete. Cuketu nastrouhejte nahrubo, papriky a rajčata pokrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek orestujte ve větším hrnci na rozehřátém oleji. Pak přidejte zeleninu a nechte dusit. Občas promíchejte.
- Mezitím připravte zálivku smícháním koření, octa, cukru a worcesteru. Nechte asi 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes sítko, aby v ní nebyla žádná semínka.
- K zelenině do hrnce přidejte passatu, zálivku a povařte asi 10 minut. Občas zamíchejte.
- Poté hotový ajvar naplňte do suchých a čistých sklenic. Sterilujte v troubě při 80 °C asi 40 minut.
Zdroje: fresh.iprima.cz, www.dancahajkova.com, fresh.iprima.cz