I když se u nás dnes cukety běžně pěstují, ne každý tuší, jak je zpracovat jinak než nastrouhat a upéct z nich sladkou buchtu. Cukety jsou velmi oblíbené například v italské kuchyni, tam se však na rozdíl od nás používají cukety malého vzrůstu a zpracovávají se i cuketové květy.

Jana Štěpánková a cuketová osvěta

Osvětu do cuketové gastronomie přinesla v 90. letech herečka Jana Štěpánková, která tuto zeleninu s oblibou pěstovala. Když se objevila na televizní obrazovce v pořadu Receptář, kde zveřejnila, jak jsou cukety úžasné a jaké mají v kuchyni široké využití, diváci ji zavalili dopisy, aby jim poradila, co mají s nadúrodou dělat. Herečka jim vyhověla a v roce 1994 vydala svou cuketovou kuchařku s názvem „Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová”, která měla obrovský úspěch a dodnes se prodává. Pokud i vy netušíte, co z cuket dobrého a chutného uvařit, zkuste naše recepty na polévku, pomazánku a ajvar.

Krémová cuketová polévka

  • Suroviny:
  • 500 g cukety
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 200 ml smetany na vaření
  • 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • citronová šťáva
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • Postup:
  • Cuketu oloupejte, nakrájejte na větší kostky, cibuli a česnek také oloupejte a nakrájejte nahrubo. V hrnci zahřejte máslo a olej, nechte zpěnit cibuli, poté přidejte cuketu, opékejte asi 5 minut a poté na minutu orestujte česnek. Vše zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte asi 10 minut dokud nebude cuketa měkká.
  • Přilijte smetanu, hrášek, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cuketovou slupku a vařte asi 2 minuty. Mezitím nasucho opražte slunečnicová semínka.
  • Následně polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte nahrubo nasekaný koriandr, promixujte, osolte, opepřete, přidejte citronovou šťávu dle chuti. Podávejte posypané semínky a strouhaným parmazánem.

Cuketová pomazánka

  • Suroviny:
  • 200 g cukety
  • 150 g cottage sýru
  • 1 stroužek česneku
  • hrst petrželky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř
  • Postup:
  • Cuketu omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo, dle chuti osolte, promíchejte a nechte asi půl hodiny okapat na cedníku. Pak cuketu propláchněte a vymačkejte z ní veškerou vodu.
  • V misce ji pak smíchejte s cottage sýrem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, parmazánem a zakápněte olejem. Osolte a opepřete dle chuti. Podávejte s chlebem či opečenou bagetkou.

Ajvar z cuket

  • Suroviny:
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vetší cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 kapie
  • 5 masitých rajčat
  • 5 lžič rajčatové passaty
  • 5 lžic worcesterské omáčky
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 1 sáček koření k nakládání okurek
  • 125 g krupicového cukru
  • Postup:
  • Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na osminky, česnek utřete. Cuketu nastrouhejte nahrubo, papriky a rajčata pokrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek orestujte ve větším hrnci na rozehřátém oleji. Pak přidejte zeleninu a nechte dusit. Občas promíchejte.
  • Mezitím připravte zálivku smícháním koření, octa, cukru a worcesteru. Nechte asi 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes sítko, aby v ní nebyla žádná semínka.
  • K zelenině do hrnce přidejte passatu, zálivku a povařte asi 10 minut. Občas zamíchejte.
  • Poté hotový ajvar naplňte do suchých a čistých sklenic. Sterilujte v troubě při 80 °C asi 40 minut.

Zdroje: fresh.iprima.cz, www.dancahajkova.com, fresh.iprima.cz