Znáte crumble? Jedná se o jeden z nejjednodušších dezertů, který vznikl za druhé světové války ve Velké Británii jako úsporná varianta drobenkového koláče. Tehdy byly mouka a máslo na příděl, takže se surovinami při pečení šetřilo. Crumble je oblíbený dodnes, a to nejen pro svou rychlou přípravu, ale i skvělou a lahodnou chuť. Navíc výborně zužitkujete i jakékoliv sezónní ovoce. A pokud náhodou hubnete a nechcete se zcela vzdát sladkého, crumble je v tomto případě naprosto ideální volbou.

Jak připravit ovocné crumble se podívejte v tomto YouTube videu na kanálu Jamie Oliver:

Zdroj: Youtube

Jamie Oliver

James Trevor Oliver, který je známější jako Jamie Oliver, je nejen oblíbený anglický kuchař, ale také autor mnoha kuchařských knih, podnikatel ve světě gastronomie a moderátor, který uváděl desítky televizních show s tematikou vaření. Kuchařské vášni propadl již v dětství v restauracích svých rodičů a v současnosti je v kulinárním světě jeho jméno známým pojmem. Spolupracuje často s jinými světoznámými kuchaři a díky jednoduchému a vtipnému vaření si získal milióny věrných fanoušků. Jamie získal také řadu ocenění, a to nejvyšší má dokonce od samotné britské královny.

Co je to crumble

V českém překladu znamená anglický termín crumble rozdrobit či rozdrolit. Vystihuje to samotnou podstatu dezertu, kdy zapečenému ovoci dodá náležitou sladkost a křupavost přidaná drobenka. Připravovat se dá z klasické žmolenky, ale i z ovesných vloček nebo ořechů. Každopádně crumble je koláč pro všechny, kteří milují dezerty s velkým podílem ovoce a minimem těsta.

Recept na malinový crumble

Stačí jen omýt a nakrájet ovoce, případně ho lehce osladit, nasypat do vhodné zapékací misky vymazané máslem, přidat drobenku a dát péct.

Připravte si ovoce

Nejprve si omyjte 1 kg zvoleného ovoce, můžete použít i mražené, které je potřeba předem rozmrazit a slít z něho přebytečnou šťávu. Hodí se skoro všechny druhy, snad jen kromě melounů. Následně si pokrájejte 2 jablka na drobné centimetrové kostičky, a to i se slupkou.

Drobenka

Do misky vložte 100 g nesoleného studeného a pokrájeného másla a přidejte 150 g hladké mouky. Propracujte a spojte obě suroviny konečky prstů, dokud se vám nevytvoří drobenka. Pak přisypte 75 g ovesných vloček a 75 g krupicového cukru a řádně promíchejte.

Navrstvěte ingredience do formy

Do připravené zapékací formy nasypte nejprve pokrájené ovoce smíchané s jablky, posypte 75 g krupicového cukru, a nakonec dodejte drobenku. Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte zhruba 25 minut, dokud nebude mít koláč zlatavou barvu.

Jak crumble servírovat

Upečený crumble je nejlepší podávat ještě když je teplý. Skvěle chutná s trochou bílého jogurtu, zakysané smetany, ale perfektní je i s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Související články

Zdroje: www.jamieoliver.com, www.fresh.iprima.cz, www.casprezeny.pluska.sk