Několik důvodů, proč jíst pravidelně vejce

  • Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny s mnoha aminokyselinami.
  • Jsou bohatým zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.
  • Prospěšné omega-3 mastné kyseliny zvyšují vytrvalostní výkonnost.
  • Patří mezi hlavní zdroje cholinu, který podporuje mozkové funkce.
  • Antioxidanty lutein a zeaxantin pozitivně ovlivňují zrak.
  • Díky obsaženému jódu pomáhají zvýšit pocit sytosti, což se hodí během hubnutí.
  • Patří mezi snadno dostupné a zdravé potraviny.
  • Mají všestranné využití a jsou jednoduchá na přípravu.

Japonská vejce onsen

Vejce jsou častou stálicí jídelního stolu také proto, že způsoby jejich přípravy jsou velmi pestré. Vše záleží na tom, který si zvolíte. Zkuste to i jinak! V Japonsku k tomu potřebují naběračku. Vejce onsen je specialitou japonské kuchyně. Původně se připravovalo v horkých horských pramenech, podle čehož vzniklo i samotné pojmenování. Takto připravené vejce můžete servírovat k snídani ochucené pažitkou a holandskou omáčkou. Ovšem skvěle se hodí i do zeleninových salátů, k opékaným toustům nebo i do vařených pokrmů.

Pojďte na to!

K přípravě tohoto neobvyklého jídla potřebujete hlubší pánev nebo hrnec s vodou a naběračku. Z přísad si připravte vejce, sůl a koření dle chuti. Nejprve nalijte vodu do pánve do výšky cca asi 3-4 cm a rozpalte ji. Do naběračky rozklepněte jedno vejce a ponořte ji do varné pánve. Nesmí vám do naběračky natéct žádná voda, to si ohlídejte. Jakmile vejce zcela zbělá, většinou už po 10 vteřinách, dávejte naběračku pomalu hlouběji do vody a ponořte jej celé ještě na pár minut do vody. Pokud máte rádi vejce uvařená naměkko, držte jej v naběračce 1,5 až 2 minuty. Poté je vyndejte z vody, osolte, přidejte koření a máte hotovo.

Vejce onsen s česnekem a rýží

Dejte si vařit oblíbený druh rýže a na pánvi si rozehřejte sezamový olej. Opražte v něm nakrájené plátky česneku dozlatova, jen pozor, je to rychlé. Česnek se vám nesmí spálit, měl by hořkou chuť. Připravte si několik vařených vajec onsen a servírujte je přímo na rýži do misky. Můžete jej nechat buď vcelku, nebo ho můžete rozříznout, žloutek z něj bude krásně vytékat. Nakonec vše přelijte horkým olejem s česnekem a dozdobte šikmo pokrájenými stonky jarní cibulky.

Tip na závěr

Japonská vejce můžete servírovat i v hlubší misce společně s vývarem, pár lžičkami sojové omáčky, 1 lžící sladkého japonského rýžového vína mirin a obložené bambusovými výhonky restovanými na sezamovém oleji.

Související články

Zdroje: www.varecha.pravda.sk, www.gymbeam.cz, www.labuznik.cz