Zdroje: fresh.iprima.cz, en.wikipedia.org

Japonský řízek má původ v Evropě

Tonkatsu není japonskou novinkou, ale evropským pokrmem, který v Japonsku zdomácněl. Ano, i Japoncům zachutnal vepřový řízek, a dokonce si v podstatě zachoval i svoji podobu. V Tokijských restauracích je však takový řízek jinak servírovaný, než je tomu u nás. Jak připravují Japonci oblíbený pokrm? Vyzkoušejte jejich verzi, na mase si stále pochutnáte a českou klasiku maličko ozvláštníte atypickými přílohami.

Jak připravit řízek na japonský způsob?

Vepřový řízek z kotlet naklepejte, osolte a opepřete tak, jak jste zvyklí, ale ještě, než jej obalíte, nařízněte mírně maso křížem krážem z obou stran. Plátky obalte v mouce, vejci a strouhance, jak jste zvyklí a osmahněte běžným způsobem.

Japonci si tento masitý pokrm dopřávají samozřejmě s rýží a také pro Asii typickým zelím. Aby bylo jemně nakrouhané zelí křehké a lahodné, najemno nakrájené zelí namočí do studené vody na alespoň jednu hodinu. A co dál?

Tonkatsu řízek i omáčka

Japonský řízek vypadá na talíři takto: Řízek nakrájejte na několik proužků a nechte je pěkně vedle sebe nebo mírně rozevřete jako do vějíře. Na stranu dejte rýži a jemné proužky zelí a nakonec přelijte omáčkou.

Japonci používají speciální tonkatsu omáčku, kterou možná najdete ve specializovaných prodejnách s potravinami z Asie, můžete však tuto omáčku nahradit worcestrovou omáčkou, která je u nás zcela běžná a japonské specialitě velmi podobná.
Najde si řízek tonkatsu místo i ve vašem jídelníčku?

Související články