Víte, jak připravují řízky v Japonsku? Tonkatsu je vepřový řízek, který si Japonci upravili po svém. Jinak jej servírují a podávají s ním i speciální omáčku. Vyzkoušejte japonský řízek, třeba tento způsob přípravy osloví i vás.
Zdroje: fresh.iprima.cz, en.wikipedia.org
Japonský řízek má původ v Evropě
Tonkatsu není japonskou novinkou, ale evropským pokrmem, který v Japonsku zdomácněl. Ano, i Japoncům zachutnal vepřový řízek, a dokonce si v podstatě zachoval i svoji podobu. V Tokijských restauracích je však takový řízek jinak servírovaný, než je tomu u nás. Jak připravují Japonci oblíbený pokrm? Vyzkoušejte jejich verzi, na mase si stále pochutnáte a českou klasiku maličko ozvláštníte atypickými přílohami.
K japonskému řízku patří neodmyslitelně také zelí.
Jak připravit řízek na japonský způsob?
Vepřový řízek z kotlet naklepejte, osolte a opepřete tak, jak jste zvyklí, ale ještě, než jej obalíte, nařízněte mírně maso křížem krážem z obou stran. Plátky obalte v mouce, vejci a strouhance, jak jste zvyklí a osmahněte běžným způsobem.
Japonci si tento masitý pokrm dopřávají samozřejmě s rýží a také pro Asii typickým zelím. Aby bylo jemně nakrouhané zelí křehké a lahodné, najemno nakrájené zelí namočí do studené vody na alespoň jednu hodinu. A co dál?
Japonský řízek tonkatsu se podává se speciální omáčkou.
Tonkatsu řízek i omáčka
Japonský řízek vypadá na talíři takto: Řízek nakrájejte na několik proužků a nechte je pěkně vedle sebe nebo mírně rozevřete jako do vějíře. Na stranu dejte rýži a jemné proužky zelí a nakonec přelijte omáčkou.
Japonci používají speciální tonkatsu omáčku, kterou možná najdete ve specializovaných prodejnách s potravinami z Asie, můžete však tuto omáčku nahradit worcestrovou omáčkou, která je u nás zcela běžná a japonské specialitě velmi podobná.
Najde si řízek tonkatsu místo i ve vašem jídelníčku?