Čeká vás sváteční příležitost a rádi byste dort pojali trochu netradičně a v jarním duchu? Připravili jsme pro vás inspiraci, jak originálně ozdobit dorty v tomto nádherném ročním období. Mysleli jsme i na ty, kteří se nehrnou do vytváření marcipánových ozdob, ani složitých ozdob z krému.
Nejlepší těsto na korpus
Volbu těsta pro dortový korpus je vhodné uzpůsobit příležitosti, ke které dort chystáme, popř. preferencím oslavence (ať už jde o jeho chutě, nebo je třeba volit suroviny s ohledem na alergie). Některé speciální dorty potřebují pro výsledný vzhled i konkrétní těsto.
Krtkův dort milují hlavně děti.
K takovým patří sametově červený red velvet (kdo se chce vyhnout přidání umělého barviva, může k obarvení těsta využít červenou řepu); kakaově hnědý krtkův dort nebo naopak zelený mechový dort (o barvu se postarají mladé špenátové listy). Pokud mechový dort zkombinujeme s jarními jedlými květy, máme o obdiv hostů postaráno. Jak je patrné v následujícím videu, přizdobit jej můžeme i drobným ovocem (borůvky, maliny, ostružiny, jahody).
Poleva pro začátečníky i pokročilé
Zatímco v úzkém rodinném kruhu můžeme trénovat své cukrářské dovednosti a počítat s tím, že strávníci přimhouří nad nějakou tou nedokonalostí oko, pokud čekáme více hostů, které chceme ohromit dokonalým dortem, měli bychom zvážit své síly.
Jarně vyzdobený dort s zrcadlovou polevou.
Stále větší oblibě se těší zrcadlové polevy. Ty si však vyžádají delší čas na přípravu a nemusí se povést hned napoprvé. Naopak jak je vidět na snímku, při přelití dortu čokoládovou polevou je možné z nepravidelností udělat přednost.
Jarní dort můžeme ozdobit krémem, stékající čokoládou a vajíčky v cukrové krustě.
Polevou pokryjeme horní plochu a na bocích necháme čokoládu nepravidelně stékat. Dort můžeme přizdobit v jarním duchu minivajíčky obalenými v cukrové krustě.
Jedlé květy z papíru i přírody
K jaru patří bezesporu jasné a pestré barvy a samozřejmě květy. Na zdobení jídel bychom měli používat vždy květy jedlé, bez chemického ošetření či jiného znečištění. V jarním období jsou k tomu ideální sedmikrásky, fialky, macešky, primulky (petrklíče) či pampelišky.
K výzdobě jarního dortu můžeme využít i květy sedmikrásek.
O něco později můžeme využít také květy šeříku. Květy přidáváme na dort až těsně před podáváním, aby nebyly povadlé. Pokud z nějakého důvodu potřebujeme vše nachystat v předstihu, pak můžeme životnost květů prodloužit kandováním.
Příprava kandovaných květů vyžaduje velkou trpělivost.
Prostředky jsou k tomu potřeba minimální, naopak trpělivost a zručnost se hodí maximální. Květy se totiž nejprve potřou rozšlehaným bílkem a lehce se pocukrují. Pak vše musíme nechat zaschnout. Tyto přípravy je vhodné udělat předem. Samozřejmě, že si můžeme již předem připravené kandované květy fialek koupit. V jejich ceně se však promítá pracnost přípravy.
Jarní náladu dortu vdechne barva krému a motýlci z jedlého papíru.
Variantu nevadnoucí jarní krásy představují ozdoby z jedlého papíru. Ve své nabídce je mají obchody pro cukráře, ale koupit si je můžeme i pro domácí potřebu. Nabízejí se jak ploché obrázky květů nebo třeba motýlů, tak i v náročnějším 3D provedení.
Zdroj: www.zahrada-centrum.cz, www.reflex.cz