Nejlepší těsto na korpus

Volbu těsta pro dortový korpus je vhodné uzpůsobit příležitosti, ke které dort chystáme, popř. preferencím oslavence (ať už jde o jeho chutě, nebo je třeba volit suroviny s ohledem na alergie). Některé speciální dorty potřebují pro výsledný vzhled i konkrétní těsto.

K takovým patří sametově červený red velvet (kdo se chce vyhnout přidání umělého barviva, může k obarvení těsta využít červenou řepu); kakaově hnědý krtkův dort nebo naopak zelený mechový dort (o barvu se postarají mladé špenátové listy). Pokud mechový dort zkombinujeme s jarními jedlými květy, máme o obdiv hostů postaráno. Jak je patrné v následujícím videu, přizdobit jej můžeme i drobným ovocem (borůvky, maliny, ostružiny, jahody).

Zdroj: Youtube

Poleva pro začátečníky i pokročilé

Zatímco v úzkém rodinném kruhu můžeme trénovat své cukrářské dovednosti a počítat s tím, že strávníci přimhouří nad nějakou tou nedokonalostí oko, pokud čekáme více hostů, které chceme ohromit dokonalým dortem, měli bychom zvážit své síly.

Stále větší oblibě se těší zrcadlové polevy. Ty si však vyžádají delší čas na přípravu a nemusí se povést hned napoprvé. Naopak jak je vidět na snímku, při přelití dortu čokoládovou polevou je možné z nepravidelností udělat přednost.

Polevou pokryjeme horní plochu a na bocích necháme čokoládu nepravidelně stékat. Dort můžeme přizdobit v jarním duchu minivajíčky obalenými v cukrové krustě.

Jedlé květy z papíru i přírody

K jaru patří bezesporu jasné a pestré barvy a samozřejmě květy. Na zdobení jídel bychom měli používat vždy květy jedlé, bez chemického ošetření či jiného znečištění. V jarním období jsou k tomu ideální sedmikrásky, fialky, macešky, primulky (petrklíče) či pampelišky.

O něco později můžeme využít také květy šeříku. Květy přidáváme na dort až těsně před podáváním, aby nebyly povadlé. Pokud z nějakého důvodu potřebujeme vše nachystat v předstihu, pak můžeme životnost květů prodloužit kandováním.

Prostředky jsou k tomu potřeba minimální, naopak trpělivost a zručnost se hodí maximální. Květy se totiž nejprve potřou rozšlehaným bílkem a lehce se pocukrují. Pak vše musíme nechat zaschnout. Tyto přípravy je vhodné udělat předem. Samozřejmě, že si můžeme již předem připravené kandované květy fialek koupit. V jejich ceně se však promítá pracnost přípravy.

Variantu nevadnoucí jarní krásy představují ozdoby z jedlého papíru. Ve své nabídce je mají obchody pro cukráře, ale koupit si je můžeme i pro domácí potřebu. Nabízejí se jak ploché obrázky květů nebo třeba motýlů, tak i v náročnějším 3D provedení.

Zdroj: www.zahrada-centrum.cz, www.reflex.cz