1. Pórková
6–8 porcí, 45 minut
- 50 g másla
- 450 g brambor
- 1 malá cibule
- 450 g pórku
- 900–1200 ml zeleninovýho nebo kuřecího vývaru
- 300 ml smetany 12%
- sůl a pepř
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, pórek důkladně umyjte a nakrájejte na kolečka, cibuli nahrubo. V hrnci zpěňte máslo a postupně na něj dávejte opéct brambory, cibuli a pórek. Až změknou, osolte je a opepřete. Na mírném plameni duste 10 minut nebo až zelenina změkne, ale ještě by neměla ztratit barvu.
2. Přidejte 900 ml vývaru a vařte dalších 5 minut, brambory už by měly být uvařené. Polévku rozmixujte dohladka a vraťte na plotnu. Přilijte smetanu a podle potřeby nařeďte zbývajícím vývarem. Podávejte ozdobené podle chuti, třeba krutony.
2. Mrkvová
4 porce, 40 minut
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- ½–1 lžička mletého koriandru
- 1 velká brambora nebo batát
- 450 g mrkve
- 1,2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- hrst čerstvého koriandru na ozdobu
1. Cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev a bramboru oškrábejte a nakrájejte na kolečka a kostky. Pokud máte rádi štiplavý zázvor, oloupejte ho, abyste ho později mohli rozmixovat, jinak ho jen podélně překrojte. Na oleji opékejte cibuli, přidejte zázvor a až zezlátne, vhoďte brambory a mrkev. Přidejte koriandr a poté zalijte vývarem.
2. Zakryté vařte asi 20 minut nebo až zelenina změkne. Podle chuti vyjměte zázvor a polévku rozmixujte dohladka. Dosolte a podávejte. Můžete dochutit i trochou pomerančové šťávy.
3. Hrášková
8 porcí, 10 minut
- 2 lžíce másla
- 400 g mraženého hrášku
- 800–1000 ml vývaru
- 200– 300 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvá máta
1. Na másle zahřejte hrášek a zalijte ho horkým vývarem. Kdo se nebojí experimentovat, může teď přidat hrst čerstvé máty. Vařte jen do té chvíle, než hrášek povolí, to znamená třeba jen minutu či dvě. Vlijte část smetany, odstavte a rozmixujte dohladka.
2. Na talíři můžete ještě přidat smetanu, opečenou slaninu a nasekané lístky máty.
4. Ze zahrady a louky
4 porce, 30 minut
- 1 lžíce oleje
- 2 cibule
- 200–300 g medvědího česneku
- 600 g směsi zelených listů (kopřiva, bršlice, šťovík nebo jitrocel)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1–2 lžíce oříškového másla, případně mandle (nemusí být)
- sůl a pepř
1. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přihoďte čerstvé listy zbavené tuhých částí.
2. Zalijte vývarem a po 5 až 10 minutách rozmixujte dohladka. Můžete přimíchat oříškové máslo nebo smetanu.
Zdobení
Všem jarním polévkám bude jako ozdoba slušet hrstka čerstvých bylinek, kolečka jarní cibulky či pórku, krutony, opražená slanina nebo oříšky a semínka a v neposlední řadě i jedlé květiny. A nic samozřejmě nezkazíte velkou lžící zakysané smetany navrch.
Související články
Zdroj: Časopis Receptář