Krůtí roláda s kopřivovou nádivkou

Potřebujeme

  • asi 2 kg krůtích řízků
  • sůl
  • grilovací koření
  • 3 lžíce másla

na nádivku

  • 3 housky
  • 70 g vařeného uzeného masa
  • 70 g vepřového
  • větší misku čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř
  • půl lžičky muškátového květu
  • 1,5 dl mléka
  • 2 vejce

Jak na to

Roládu rozklepeme natenko, osolíme, trochu poprášíme grilovacím kořením a poklademe nádivkou, kterou připravíme z housek nakrájených na kostičky a zvlhčených mlékem, usekaných kopřiv, koření, vajec a masa nakrájeného nadrobno.

Plát masa potřený nádivkou přendáme na alobal, zarolujeme, poklademe plátky anglické slaniny a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny. Zchladlé pokrájíme na plátky (lépe drží tvar).

Podáváme teplé i studené. Jako příloha se hodí bramborová kaše a hlávkový salát nebo vlašský či bramborový salát.

Dana Benešová, Vimperk

Fazolky s omáčkou

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme 50 dkg očištěných zelených fazolek, zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

V 1,5 dl šlehačky a 2 lžících kysané smetany rozmícháme 2 až 3 lžíce mouky. Směs nalijeme do fazolek a povaříme.

Ochutíme octem, cukrem a přisypeme jemně nasekaný kopr. Podáváme s bramborami a sázeným vejcem.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Skoro jarní polévka

Housku nakrájíme a namočíme v mléce. V asi litrovém hrnci rozpustíme kousek másla a přidáme vyždímanou housku a mícháme jako jíšku. Až se houska přestane lepit ke dnu, zalijeme ji tři čtvrtě litrem králičího vývaru. Okořeníme solí, vegetou a špetkou oregana. Chvilku povaříme a sundáme z plotny.

Podáváme s opraženou houskou a pro jarní chuť přidáme na ozdobu nasekanou čerstvou petrželku a libeček.

Eliška Křížovská, Polička

Špenátové lívance

Potřebujeme

  • 1/2 kg špenátu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • sůl
  • trošku prášku do pečiva

Jak na to

Utřeme máslo se žloutky a přidáme špenát. Vše dobře promícháme s moukou, do které jsme přidali na špičku nože prášku do pečiva. Pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme na vymazaném lívanečníku.

Blanka Snášelová, Prosenice

Karotinka

Potřebujeme

  • 80 g másla
  • 125 g práškového cukru
  • 125 g strouhané karotky
  • 1 vanilkový cukr
  • šťávu a kůru z 1 citronu
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce prášku do pečiva
  • 5 lžic mléka

Jak na to

Tuk utřeme s práškovým cukrem a jemnou karotkou, pak přidáme další přísady, nakonec mouku s práškem do pečiva.

Plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme těsto a pečeme asi hodinu v mírně teplé troubě.

Vychladlou karotinku sypeme vanilkovým cukrem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Zelné buchty

Potřebujeme

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 1 kostku cukru
  • 0,25 l mléka
  • 3 lžíce másla
  • 1 uvařený brambor
  • 1 žloutek
  • sůl

na náplň

  • 250 g klasicky připraveného dušeného hlávkového zelí

Jak na to

Z droždí, cukru a trochy vlahého mléka necháme vzejít kvásek. Ten přidáme k mouce, zamícháme a vlijeme rozpuštěný tuk, najemno nastrouhaný uvařený brambor, žloutek, sůl. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

Pak z něj tvoříme bochánky velikosti dlaně, mírně je roztlačíme a naplníme kopečkem vychladlého dušeného zelí. Zabalíme je do tvaru buchty a klademe na vymazaný plech asi 1 cm od sebe. Potřeme olejem a dáme péci.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Ředkvičkový salát s jogurtem

Potřebujeme

  • 4 svazky ředkviček
  • 4 mladé kedlubny
  • 1 malou cibuli
  • 100 g sýra na strouhání
  • bílý jogurt
  • ocet
  • pažitku
  • sůl

Jak na to

Oloupané kedlubny a sýr nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme omyté ředkvičky nakrájené na plátky, jemně nakrájenou cibuli a pažitku. Dobře promícháme, osolíme a zalijeme rozšlehaným jogurtem. Podáváme s černým chlebem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Chlebíčky se zeleninou

Potřebujeme

  • 15 plátků celozrnné bagety
  • 1 pomazánkové máslo (typu lučiny)
  • karotku
  • naťovou cibulku
  • naťový česnek
  • smetanu
  • petrželku
  • sůl

Jak na to

Pomazánkový sýr utřeme se smetanou a solí, vmícháme jemně nasekanou cibulku a česnek, karotku nastrouhanou najemno. Pomazánkou potřeme plátky bagety, dozdobíme hoblinkami z mrkve a petrželkou.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Jarní pórkové karbanátky

Potřebujeme

  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • 100 g uzeného masa
  • 300 g pórku
  • 100 g sádla nebo oleje

Jak na to

Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli připravíme řídké těstíčko a metlou je dobře prošleháme.

Očištěný a omytý pór nakrájíme na tenká kolečka, vložíme je do cedníku, na okamžik ponoříme do vroucí vody a necháme dobře okapat.

Zchladlý pórek a jemně rozsekané uzené pak promícháme do připraveného těstíčka. Směs lijeme menší naběračkou do rozpáleného tuku a po obou stranách do růžova vysmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Jarní salát

Hrst namočených fazolí, 10 dkg zeleného hrášku, 2 nakrájené karotky uvaříme v osolené vodě. Zeleninu scedíme, necháme vychladnout.

Do zeleniny v míse přidáme kousky vařených brambor a nakrájené zbytky pečeného kuřete.

Zalijeme zálivkou připravenou ze lžíce octa, vody, špetky bílého pepře, soli, tří lžic salátového oleje. Můžeme přidat i cukr, hořčici, kopr, kerblík, pažitku, prostě jak máte chuť. Nakonec dozdobíme nakrájenými rajčaty.

Erika Langová, Moravské Budějovice