Krůtí roláda s kopřivovou nádivkou
Potřebujeme
- asi 2 kg krůtích řízků
- sůl
- grilovací koření
- 3 lžíce másla
na nádivku
- 3 housky
- 70 g vařeného uzeného masa
- 70 g vepřového
- větší misku čerstvých kopřiv
- sůl a pepř
- půl lžičky muškátového květu
- 1,5 dl mléka
- 2 vejce
Jak na to
Roládu rozklepeme natenko, osolíme, trochu poprášíme grilovacím kořením a poklademe nádivkou, kterou připravíme z housek nakrájených na kostičky a zvlhčených mlékem, usekaných kopřiv, koření, vajec a masa nakrájeného nadrobno.
Plát masa potřený nádivkou přendáme na alobal, zarolujeme, poklademe plátky anglické slaniny a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny. Zchladlé pokrájíme na plátky (lépe drží tvar).
Podáváme teplé i studené. Jako příloha se hodí bramborová kaše a hlávkový salát nebo vlašský či bramborový salát.
Dana Benešová, Vimperk
Fazolky s omáčkou
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme 50 dkg očištěných zelených fazolek, zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.
V 1,5 dl šlehačky a 2 lžících kysané smetany rozmícháme 2 až 3 lžíce mouky. Směs nalijeme do fazolek a povaříme.
Ochutíme octem, cukrem a přisypeme jemně nasekaný kopr. Podáváme s bramborami a sázeným vejcem.
Olga Valentová, Borotín u Boskovic
Skoro jarní polévka
Housku nakrájíme a namočíme v mléce. V asi litrovém hrnci rozpustíme kousek másla a přidáme vyždímanou housku a mícháme jako jíšku. Až se houska přestane lepit ke dnu, zalijeme ji tři čtvrtě litrem králičího vývaru. Okořeníme solí, vegetou a špetkou oregana. Chvilku povaříme a sundáme z plotny.
Podáváme s opraženou houskou a pro jarní chuť přidáme na ozdobu nasekanou čerstvou petrželku a libeček.
Eliška Křížovská, Polička
Špenátové lívance
Potřebujeme
- 1/2 kg špenátu
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mouky
- sůl
- trošku prášku do pečiva
Jak na to
Utřeme máslo se žloutky a přidáme špenát. Vše dobře promícháme s moukou, do které jsme přidali na špičku nože prášku do pečiva. Pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme na vymazaném lívanečníku.
Blanka Snášelová, Prosenice
Karotinka
Potřebujeme
- 80 g másla
- 125 g práškového cukru
- 125 g strouhané karotky
- 1 vanilkový cukr
- šťávu a kůru z 1 citronu
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce prášku do pečiva
- 5 lžic mléka
Jak na to
Tuk utřeme s práškovým cukrem a jemnou karotkou, pak přidáme další přísady, nakonec mouku s práškem do pečiva.
Plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme těsto a pečeme asi hodinu v mírně teplé troubě.
Vychladlou karotinku sypeme vanilkovým cukrem.
Blanka Snášelová, Prosenice
Zelné buchty
Potřebujeme
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 1 kostku cukru
- 0,25 l mléka
- 3 lžíce másla
- 1 uvařený brambor
- 1 žloutek
- sůl
na náplň
- 250 g klasicky připraveného dušeného hlávkového zelí
Jak na to
Z droždí, cukru a trochy vlahého mléka necháme vzejít kvásek. Ten přidáme k mouce, zamícháme a vlijeme rozpuštěný tuk, najemno nastrouhaný uvařený brambor, žloutek, sůl. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
Pak z něj tvoříme bochánky velikosti dlaně, mírně je roztlačíme a naplníme kopečkem vychladlého dušeného zelí. Zabalíme je do tvaru buchty a klademe na vymazaný plech asi 1 cm od sebe. Potřeme olejem a dáme péci.
Ludmila Uhrová, Třebíč
Ředkvičkový salát s jogurtem
Potřebujeme
- 4 svazky ředkviček
- 4 mladé kedlubny
- 1 malou cibuli
- 100 g sýra na strouhání
- bílý jogurt
- ocet
- pažitku
- sůl
Jak na to
Oloupané kedlubny a sýr nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme omyté ředkvičky nakrájené na plátky, jemně nakrájenou cibuli a pažitku. Dobře promícháme, osolíme a zalijeme rozšlehaným jogurtem. Podáváme s černým chlebem.
Blanka Snášelová, Prosenice
Chlebíčky se zeleninou
Potřebujeme
- 15 plátků celozrnné bagety
- 1 pomazánkové máslo (typu lučiny)
- karotku
- naťovou cibulku
- naťový česnek
- smetanu
- petrželku
- sůl
Jak na to
Pomazánkový sýr utřeme se smetanou a solí, vmícháme jemně nasekanou cibulku a česnek, karotku nastrouhanou najemno. Pomazánkou potřeme plátky bagety, dozdobíme hoblinkami z mrkve a petrželkou.
Olga Valentová, Borotín u Boskovic
Jarní pórkové karbanátky
Potřebujeme
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1/4 l mléka
- sůl
- 100 g uzeného masa
- 300 g pórku
- 100 g sádla nebo oleje
Jak na to
Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli připravíme řídké těstíčko a metlou je dobře prošleháme.
Očištěný a omytý pór nakrájíme na tenká kolečka, vložíme je do cedníku, na okamžik ponoříme do vroucí vody a necháme dobře okapat.
Zchladlý pórek a jemně rozsekané uzené pak promícháme do připraveného těstíčka. Směs lijeme menší naběračkou do rozpáleného tuku a po obou stranách do růžova vysmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.
Blanka Snášelová, Prosenice
Jarní salát
Hrst namočených fazolí, 10 dkg zeleného hrášku, 2 nakrájené karotky uvaříme v osolené vodě. Zeleninu scedíme, necháme vychladnout.
Do zeleniny v míse přidáme kousky vařených brambor a nakrájené zbytky pečeného kuřete.
Zalijeme zálivkou připravenou ze lžíce octa, vody, špetky bílého pepře, soli, tří lžic salátového oleje. Můžeme přidat i cukr, hořčici, kopr, kerblík, pažitku, prostě jak máte chuť. Nakonec dozdobíme nakrájenými rajčaty.
Erika Langová, Moravské Budějovice