Palačinkový dort

500 ml mléka, 300 g hladké mouky, 3 vejce, špetka soli; na náplň: 250 g tvarohu, 250 ml husté zakysané smetany, cukr podle chuti, miska směsi jahod a třešní; na ozdobení: moučkový cukr, čokoládová poleva, případně šlehačka, jahody, fialky, ořechy.

Z uvedených surovin umícháme těsto, necháme je chvíli odpočinout a pak z něj usmažíme palačinky. Tvaroh ušleháme se zakysanou smetanou a cukrem. Na dno mísy nebo formy vyložené mikrotenovou folií dáme palačinku, potřeme ji tvarohem, posypeme ovocem, položíme na ně další palačinku a tak pokračujeme do spotřebování palačinek i náplně. Na povrch poslední vrstvy rozprostřeme fólii, lehce ji umáčkneme a dort dáme vychladit do lednice. Vychladlý dort vyklopíme na talíř, odstraníme z něj fólii a dozdobíme – pocukrujeme, přelijeme čokoládovou polevou nebo ozdobíme šlehačkou, ořechy, jahodami, kvítky fialek nebo dalšími dary zahrady.

Josef Beránek, Plzeň

Provensálské palačinky

500 ml mléka, 1 vejce, 250 g pohankové mouky, 500 g kuřecího masa, solamyl, 2 lžíce másla, 1 lžíce provensálského koření, kuřecí vývar, světlá jíška na zahuštění, 250 g husté kysané smetany

V mléce rozšleháme vejce a postupně do nich zapracujeme pohankovou mouku. Těsto osolíme a ve vymazané pánvi z obou stran usmažíme palačinky. Maso nakrájíme na kostičky, osolíme je, lehce zaprášíme solamylem a orestujeme v pánvi na rozpáleném másle. Přidáme provensálské koření, vše zalijeme vývarem a maso dusíme do změknutí. Směs zahusíme světlou jíškou, rozmíchanou ve studené vodě, 5 minut ji povaříme a nakonec do ní vmícháme smetanu. Směs rozdělíme na horké palačinky, které svineme do šátečků a podáváme.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Palačinky plněné brynzou

150 ml mléka, 2 vejce, 200 g brynzy, 4 lžíce hladké mouky, po 1 lžičce sekané petrželky a másla, sůl, olej

Z mléka, vajec, soli, mouky a petrželky umícháme hladké těsto, z kterého v olejem vymazané pánvi upečeme palačinky. Brynzu promícháme s pažitkou, směs rozdělíme na palačinky, které dvakrát přeložíme, rozložíme na máslem vymazaný plech a asi 5 minut zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávame je s pažitkovou nebo tatarskou omáčkou.

Vojtech Šujan, Nové Mesto nad Váhom, Slovensko

Palačinky z jablkového těsta

250 ml mléka, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 2 větší jablka, skořicový cukr, sůl, olej na smažení

Do těsta umíchaného z mléka, mouky a vajec nahrubo nastrouháme oloupaná jablka a usmažíme palačinky, které srolujeme, ještě teplé obalíme ve skořicovém cukru a podáváme. Můžeme je případně naplnit marmeládou.

Jaroslava Jandáčková, Květinov

Ohnivé palačinky

125 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička pískového cukru, 2 vejce, sůl, tuk na pánev, přiměřené množství čerstvého ovoce podle chuti, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce tuzemáku, 2 lžíce nejméně 50% alkoholu; na karamel: po 2 lžících másla a pískového cukru

Z mléka, mouky, cukru a špetky soli umícháme těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout a pak do něj vmícháme vejce. Z těsta upečeme v tukem vytřené horké pánvi 4 tenké palačinky, které potřeme rozmačkaným ovocem a zavineme. V pánvi v rozpuštěném másle necháme za stálého míchání zkaramelizovat cukr. V karamelu poté omočíme všechny zavinuté palačinky, přendáme je na nahřáté talíře, kde je zakápneme medem. Ve větší sběračce smícháme tuzemák s alkoholem, směs opatrně nahřejeme nad plamenem, zapálíme ji a okamžitě jí přelijeme palačinky, které servírujeme ještě v plamenech.

Anna Kotrlová, Halenkov-Lušová

Jarní palačinky se špenátem

500 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 100 g hladké mouky; na náplň: 200 g nasekaného špenátu (i mraženého), případně čerstvých nasekaných kopřiv nebo jiných bylinek, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 200 g nahrubo strouhaného sýra, 200 ml zakysané smetany; na ozdobu: plátky citronu, nasekaná petrželka nebo bazalka, případně šlehačka

Z uvedených surovin umícháme těsto a upečeme z něj palačinky. Na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, vše osolíme a opepříme, přidáme prolisovaný česnek a směs 10 minut dusíme. Pak náplň odstavíme, vmícháme do ní sýr a zakysanou smetanu a rozdělíme ji na palačinky. Ty přehneme do šátečků a podáváme ozdobené plátkem citronu a sekanou petrželkou nebo bazalkou.

Jarka Bernatíková, Havířov

Pohankové palačinky

300 ml mléka nebo vody, 2 vejce, špetka soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky rumu, 120 g hladké pohankové mouky, 1/2 lžičky citronové kůry (nejlépe z chemicky neošetřeného citronu), olej na smažení, 250 g čerstvého ovoce podle sezony, javorový sirup

V mléce (vodě) rozšleháme vejce s cukrem a solí, vmícháme rum a mouku smíchanou s citronovou kůrou a těsto necháme asi 20 minut odpočinout. Pak z něj v malém omeletníku s nepřilnavým povrchem lehce vytřeném olejem usmažíme palačinky, které obložíme ovocem a přelijeme javorovým sirupem. Můžeme použít i kompotované ovoce podle chuti.

Věra Kadlecová, Beroun