Jak to funguje?

Oba bílé prášky plní při pečení jednu jedinou funkci. Chemickou reakcí mají vyprodukovat drobné bublinky, které těsto prosytí a nadlehčí, a tím pádem se jejich použitím viditelně zvětší objem.
Pokud si pečlivě prohlédnete balení vašeho prášku na pečení, zjistíte, že obsahuje sodu. Ale nejen to. V tom je právě ten chyták.

Co je vlastně kypřicí prášek

Kypřicí prášek neboli prášek do pečiva obsahuje kromě sody také kyselou složku, která právě sodu aktivuje a díky níž reakce začne. Ta potom vytvoří chtěné bublinky, které během pečení uváznou v těstě a zanechají pečivo nadýchané.

Krom těchto dvou složek prášek do pečiva také často obsahuje nějaký druh škrobu, který zajišťuje ochranu před navlhnutím směsi, a tím prodlužuje její životnost. Prášek do pečiva, mazáky nazývaný “prdopeč”, je tedy směsicí všeho, co pro takovou reakci potřebujeme.

Prášek často reaguje několikrát, jednak při kontaktu s tekutinou a znova při pečení. Rozhodně se ale doporučuje s pečením neotálet a směs ve formě okamžitě péct. Do těsta používáme zhruba 1 lžičku prášku na hrnek mouky.

Jedlá soda

Soda bicarbonát nebo také hydrogenuhličitan sodný má široké využití v domácnosti i průmyslu. Pokud ji chceme použít při pečení, musíme pamatovat, že je 3 - 4x silnější než kypřicí prášek. Navíc nyní už víme, že k reakci je potřeba kyselá složka. Pokud recept na naše pečivo obsahuje dostatečně velké množství ingrediencí, jako jsou kefír, jogurt, hnědý cukr, citronová šťáva, ocet, melasa nebo přírodní kakaový prášek, k reakci se sodou by mělo bez problému dojít. Tím se těsto zvedne a my pak musíme jen dávat pozor, aby se nám dobrota nepřipálila.

Pokud vaříte od oka, tak na 1 hrnek mouky přidejte 1/4 lžičky sody.

Pár tipů pro nezkušené

Pořád platí to, co se píše ve všech starých vyzkoušených receptech. Mouku je dobré prosít společně s práškem nebo sodou. Pečicí formu nebo drobnější formičky na muffiny neplníme vrchovatě, musíme nechat místo na zvětšující se pečivo, jinak nám bude těsto odkapávat přes okraj a připálí se v troubě.

Já osobně se se sodou v receptech nesetkávám velmi často, spíš výjimečně, proto je dobré mít hlavně zásobu kypřicího prášku, ne sody. Ale až přijde čas perníčků, pak se bez sody bikabonátu neobejdete.

Zdroje:

sallysbakingaddiction.com, cs.wikipedia.org, magazin.recepty.cz