I v některých čínských restauracích jsou běžné pokrmy, v nichž je maso neobvykle jemné a má zvláštní, těžko popsatelnou strukturu. Jedná se možná také o výsledek použití sody bikarbony na změknutí masa.

Jedlá soda přípravu zrychlí

Připravit správně křehké a měkké maso, zejména v časovém presu, není nic jednoduchého. Pokud plánujeme třeba večerní nebo víkendové grilování s rodinou nebo příteli, maso si většinou den nebo dva předem naložíme, což zejména u tužších mas, jako je hovězí nebo zvěřina, velmi pomůže. Nejde ale jen o hovězí a zvěřinu, někdy bychom uvítali, aby bylo měkké i maso drůbeží, zejména jedná-li se o staré kusy. Pak pro vás máme skvělý trik, a tím je použití jedlé sody. Leckdy totiž ani dlouhá tepelná úprava k změknutí masa nestačí.

Jedlá soda pro měkkost masa

Určitě se vám už někdy stalo, že čím déle jste maso tepelně upravovali na pánvi, tím bylo tužší nebo se vysušilo. Známe to ze steaků nebo řízků, kdy je delší tepelná úprava někdy naopak na škodu. Pokud ale maso před tepelnou úpravou posypete jedlou sodou, maso zůstane za všech okolností měkké. Ač můžete jedlou sodu pořídit i jako sodu na pečení, protože se nejčastěji používá právě místo kypřicího prášku, musíte si dávat pozor a neužívat jí příliš. Pak by totiž ovlivnila i chuť potravin, při nichž ji jako kypřící prášek použijete. Naštěstí u masa tento problém nehrozí!

Marináda z jedlé sody

A jak je možné, že toto jedlá soda s masem dokáže? Je to proto, že se díky ní zvýší kyselost povrchu masa.

Jedlou sodu je při přípravě masitých pokrmů dobré smíchat se solí a vodou ve správném poměru. A můžete vlastně ihned použít přímo na maso, které díky ní během přípravy až překvapivě změkne. Navíc lze z jedlé sody připravit i marinádu, do níž maso naložíte na pouhých 20 minut! Je vždy lepší nechat maso marinovat v lednici, aby se nezkazilo. Pokud však nejste příznivci marinád, úplně stačí, když jedlou sodou maso jen přímo posypete a uložíte na tři hodiny do chladu. Pak maso omyjte vodou a můžete začít tepelně upravovat.

Po přidání jedlé sody na nakrájené maso je nutné maso omýt. Navíc byste měli maso posypávat tak, že si odměříte malou lžičku sody do dlaně a pak jí z výšky maso posypete tak, aby všude byla rovnoměrná, ale velmi tenká vrstva.

Ale pozor! Jedlá soda se nehodí na ryby, mohla by totiž zásadně narušit strukturu rybího masa.

Koření přebije nechtěnou chuť

Maso je třeba správně okořenit. Například i jen zcela běžně používaný černý pepř chuť sody zaručeně přebije, přičemž změkčovací účinek sody na maso zůstane zachován. Místo pepře můžete použít i bylinky, ocet nebo worchester.

Pokud se však k jedlé sodě uchylovat nechcete, a zároveň na přípravu masa nijak nespěcháte, můžete vsadit na pomalé pečení, k němuž nic nepotřebujete. Na obdobném principu fungují i pomalé hrnce. Pokud nemáte doma k pekáči správnou pokličku, pomalou přípravu masu zajistí i alobal, ideálně v několika vrstvách.

Zdroje: piproductora.com, adbz.cz