Likér z černého rybízu
Francouzská klasika se jmenuje crème de cassis a pije se třeba se šampaňským jako slavný koktejl Kir Royale.
2 lahve, 3 hodiny + odležení
500 g černého rybízu, 500 ml lehčího červeného vína, 750 g cukru, 300 ml brandy
V misce pomačkejte vidličkou černý rybíz. Pak k němu přilijte víno a znovu promačkejte. Zakryjte a nechte stát 24 hodin v pokojové teplotě, poté tekutinu sceďte přes jemné plátýnko do hrnce. Přidejte cukr a pomalu zahřívejte, až se rozpustí. Nechte jen zlehka vařit asi 2 hodiny, až směs zhoustne na sirup. Nechte zchladnout a pak vmíchejte brandy. Nalahvujte a nechte alespoň 2 dny odstát.
Vaječný likér
2 lahve, 40 minut
4 žloutky, 25 g cukru, 250 ml mléka, 250 ml smetany, 1 plechovka kondenzovaného mléka, 1 vanilkový lusk, 300 ml dobrého rumu
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, nejlépe rovnou v rendlíku. Pak přidejte cukr, mléko, smetanu a kondenzované mléko a semínka z vanilkového lusku. Za stálého míchání pomalu zahřívejte a jemně vařte, až směs zhoustne. Odstavte, nechte vychladnout a až potom vmíchejte rum. Slijte do lahví a skladujte v chladu.
Vánoční gin
Skvělý drink, ze kterého vám navíc zbyde naložené ovoce. Obohaťte jím třeba nějaký vánoční dort nebo si ho přidejte jen tak do jogurtu.
2 lahve, 20 minut + odležení
1 hruška, 4 jablka, 120 g křížal, 1 litr dobrého ginu, 3 snítky rozmarýnu
Hrušku a jablka očistěte a nakrájejte na plátky (ale neloupejte) a dejte spolu s křížalami do velké uzavíratelné nádoby. Zalijte ginem, zavřete a dobře protřepejte. Dejte do sucha a temna a nechte odležet 7 až 10 dní, ale klidně i déle. Pak sceďte a slijte do lahví, do každé přidejte snítku rozmarýnu a ozdobte jako dárek.
Limoncello
3 lahve, 2 hodiny + odležení
3 citrony v biokvalitě, 500 ml vodky, alespoň 50% výčepní lihoviny, 400 g cukru, 750 ml vody
Z citronů škrabkou oloupejte v pruzích kůru, ale vyhněte se bílé části. Dejte ji do uzavíratelné nádoby a zalijte alkoholem. Pevně zavřete a nechte odležet 7 dní. Pak v hrnci smíchejte cukr s vodou a zahřívejte a míchejte, až se rozpustí. Sirup nechte vychladnout, mezitím sceďte vodku a smíchejte ji se sirupem. Dobře protřepejte, slijte do lahví a pak nechte před prvním použitím odležet alespoň 10 dní.
Perníčková vodka
Vánočně ovoněnou lahev možná otevřete hned na Štědrý večer. Nechte ji proto předem dobře uležet.
1 lahev, 10 minut + odležení
75 g čerstvého zázvoru - na plátky, 2 svitky skořice, 10 hřebíčků, ½ vanilkového lusku - podélně rozpůleného, 100 g třtinového cukru - nejlépe přírodního, 1 lžička melasy, 1 litr vodky
Všechny ingredience dejte společně do lahve a nechte uležet asi týden, přičemž nejlépe dvakrát denně lahví protřepte. Pak obsah sceďte, nalahvujte a skladujte v temnu a suchu až do doby obdarování.
Kreativitě se meze nekladou
Dárek obdarovaný ocení, nebojte se experimentovat s chutěmi i různými přísadami. Zkusit se totiž dá ledacos. Inspirujte se klidně složením slavných, nebo naopak úplně regionálních alkoholických nápojů. U nás doma se třeba osvědčily brusinky naložené v ginu s trochou palmového cukru nebo pecky z mirabelek, které se několik měsíců marinovaly v kvalitní vodce a pak ještě na pár týdnů dostaly do lahve rozmarýn. Třeba založíte tradici jedlých nebo spíš pitných dárků, kterou si budete předávat ještě několik pokolení.
Zdroj: časopis Receptář