Tyčky jsou jednou z nejoblíbenějších variant drobného pečiva a hodí se nejen pro slavnostní příležitosti, ale i jako příjemné zobání k filmu. Jejich příprava je snadná a jistě ji zvládne i každý začátečník. Vsaďte na poctivý a osvědčený recept slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Jistě si její tyčky zamiluje celá vaše rodina.
Jak připravit vynikající sýrové tyčinky z listového těsta? Podívejte se na YouTube video na kanálu Beliani:
Tyčky jsou stálým evergreenem
Tento drobný pokrm přijde k chuti občas každému z nás a často zachrání každou hospodyni při nečekané návštěvě. Mnohem lepší, než kupované tyčinky, jsou ty připravené doma. Jejich podobu i chuť můžete různě obměňovat a připravovat podle mnoha receptů. Mohou být z kynutého i nekynutého těsta a s mnoha zajímavými přísadami. Nebojte se proto také experimentovat.
Jedlé tyčky podle receptu M.D. Rettigové
Nejprve si v rozpusťte 4 lžíce másla společně 0,25 l vlažného mléka je vlijte do mísy. Posléze dodejte 1 až 2 vejce, 1 lžíci moučkového cukru, špetku soli a 20 g droždí. Veškeré ingredience řádně promíchejte, postupně vmíchávejte 0,5 kg hladké mouky a vypracujte kompaktní těsto.
Pak z něho na pomoučněném vále vytvořte zhruba 20 cm dlouhé tyčky, které jsou silné zhruba jako palec. Rozložte je na vymazaný plech, potřete syrovým žloutkem, posolte, vložte do předem vyhřáté trouby na 200-220 °C a pečte do zlatova.
Tyčinky chutnají skvěle ještě teplé, jsou nádherně kypré. M. D. Rettigová je doporučovala před podáváním polít nebo potřít rozpuštěným máslem.
Sýrové tyčinky
Stejně tak můžete upéct krásně křupavé tyčky se sýrovou příchutí. Jsou pouze ze tří základních surovin. Nastrouhejte 200 g tvrdého eidamu či jiného oblíbeného sýru, přidejte stejné množství polohrubé mouky i měkkého másla a vypracujte soudržné těsto.
Následně jej vyválejte na pomoučněném vále a potřete žloutkem. Pak těsto posypte solí, paprikou, kari, chilli, další várkou strouhaného sýra a tyčky tvořte pomocí rádýlka. Pečte dozlatova při teplotě 180 °C.
Tyčinky z jogurtu
Rozhodně byste měli vyzkoušet také recept na tyčky z jogurtu. Smíchejte 400 g hladké mouky s polovinou sáčku prášku do pečiva, přidejte 300 g bílého jogurtu, 150 g sádla, 100 g strouhaného sýra, ½ až 1 lžičku sušeného česneku a ½ lžičky soli.
Veškeré ingredience řádně smíchejte a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho opět na pomoučněném vále, potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem, kmínem, a nakonec nařežte na jednotlivé tyčinky. Pečte zhruba 20 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
Zdroje: www.recepty.cz, www.magdalenadobromila.cz, www.toprecepty.cz