Karamel

Domácí karamelová omáčka je skvělý tip pro výrobu na poslední chvíli. Je za pár korun, a přitom potěší skoro každého.

Na 400 ml:

2 šálky bílého cukru · 12 lžic másla · 1 šálek vysokoprocentní smetany ke šlehání

Cukr nasypte do rendlíku a postavte na střední plamen. Míchejte, ve chvíli, kdy získá zlatavou barvu, opatrně přimíchejte máslo a míchejte. Stáhněte z plotny a za stálého míchání přilévejte po troškách smetanu. Nechte zchladnout a přelijte do připravených skleniček. Skladujte v ledničce.

TIP: Pokud obdarovávaný miluje slaný karamel, není nic snazšího, než přimíchat ještě trochu nejodizované soli.

Voňavá granola

Trocha směsi ořechů, semínek a ovoce, správné dochucení a vaši blízcí si na vás vzpomenou každé ráno.

Na sklenici o objemu 1,5 l:

175 g vloček podle vlastního výběru · 175 g pšeničné či žitné lámanky nebo otrub (nemusí být) · 150 g ořechů · 100 g semínek, podle vlastního výběru · 1–3 lžičky koření (viz tip) · 4 lžíce sladidla (medu, javorového nebo agávového sirupu) · 4 lžíce kokosového oleje nebo másla, rozpuštěných · 100 g sušeného ovoce, neslazeného

Troubu předehřejte na 180 °C (plyn na st. 4). Vločky, lámanku, ořechy, semínka a vybrané koření promíchejte ve velké míse, pak přilijte olej nebo máslo smíchané se sladidlem a znovu pečlivě promíchejte, nejlépe rukama. Směs dejte na plech, rovnoměrně rozprostřete a pečte asi 15–20 minut, v polovině protřeste a promíchejte, aby se nepřipalovala. Vyndejte z trouby, nechte úplně vychladnout. Pak teprve přimíchejte sušené ovoce (pokud byste to udělali dříve, ovoce by ztvrdlo a nedalo se kousat). Pokud chcete, můžete granolu ještě dokořenit. Balte nejlépe do čistých zavařovacích sklenic, kde vynikne struktura i barevnost granoly.

TIP: Granolu můžete ovonět téměř jakýmkoli kořením. Nejvánočnější bude to perníkové, můžete také zvolit jen lžičku mletého zázvoru, lžičku skořice a špetku mletého hřebíčku, nebojte se přidat raw kakao (ale to až spolu se sušeným ovocem). Zvlášť voňavá pak bude, pokud do granoly přidáte 2–3 lžíce sušených jedlých květů.

Rumové máslo

Britská klasika je hotová vcukuletu a výborně se hodí nejenom k britskému vánočnímu dortu, ale i k české vánočce.

Na 400 ml:

225 g moučkového cukru · 150 g měkkého másla · 50 g mletých mandlí, není nutné · 45 ml co nejlepšího rumu

Cukr vsypte do mísy robotu a promixujte, pak přidejte máslo a nechte míchat až do hladkého krému. Přidejte mandle, pokud je používáte, a nakonec po lžících začněte přilévat rum. Průběžně ochutnávejte, protože obsah rumu je hodně individuální záležitostí. Nandejte do menších skleniček a až do zacinkání u stromečku uchovávejte v lednici nebo mrazáku.

TIP: Máslo stejně snadno připravíte také z koňaku nebo brandy.

Vánoční čaj

Ideální pro babičky nebo paní učitelky ve školce a škole, protože ho s vámi snadno vyrobí i děti.

Na 2–3 střední pytlíčky:

50 g sypaného čaje, černý, rooibos nebo honeybush · 2 lžíce růžového pepře · 1 pomeranč · 4 ks badyánu · 1 lžíce nového koření · 1 lžíce úlomků skořice nebo malých svitků

Z pomeranče oloupejte škrabkou silné pruhy kůry (jen oranžovou část) a nechte je uschnout nebo usušte v sušičce či troubě. Pak pruhy nakrájejte na kousky a smíchejte s kořením a vybraným čajem. Rozdělte do čtyř celofánových sáčků nebo do čtyř kusů plátýnka, pokud chcete, aby mohli obdarovaní použít čaj bez sítka. Zavažte stužkou a na visačku připište, že je „sáček“ k použití na výrobu až dvou litrů čaje po zalití vroucí vodou a vylouhování po dobu deseti minut.

SLADKÉ DROBNOSTI

Cantuccini

Na 36 ks:

2 vejce vel. L · 115 g cukru · 140 g celých mandlí · kůra z 1 citronu · 250 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 °C (plyn na st. 6) a 2 plechy vymažte a vysypte moukou. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, pak přidejte mandle, citronovou kůru a vmíchejte mouku, až vypracujete hutné těsto. Rozdělte ho na poloviny a vytvarujte dva bochníčky dlouhé asi 25,5 cm a široké 5 cm. Pečte 25 až 30 minut. Vyjměte na prkénko a ihned pilkovým nožem nakrájejte na plátky silné asi 1,2 cm. Snižte teplotu v troubě na 150 °C. Plátky rozložte na plechy a pečte ještě asi 10 až 15 minut. Pak je obraťte a pečte dalších 10 až 15 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Balte do krabiček, celofánových sáčků nebo svažte do ozdobného balíčku pěknou stužkou.

Preclíky s čokoládou

Na 24 preclíků:

255 g hladké mouky · 2 lžíce cukru · 2 lžíce sušeného droždí · 250 ml teplé vody · 55 g másla, rozpuštěného a zchladlého · ½ lžičky soli · 1 žloutek · 100 g čokolády, podle vašeho výběru · hrubě mletá mořská sůl nebo cukrové zdobení na ozdobu

1. 4 lžíce mouky smíchejte s cukrem a droždím, přidejte teplou vodu a promíchejte. Nechte 5 minut stát na teplém místě.

2. Vzešlý kvásek a máslo přidejte ke zbývající mouce smíchané se solí a dobře promíchejte. Hněťte na pomoučněné ploše 5 minut, pak těsto přesuňte do olejem vymazané mísy, koulí v míse několikrát otočte a nechte kynout asi 30 minut. Těsto rozdělte na 24 kousků (nebo tolik, jak velké chcete preclíky). Vyválejte a z každého vytvarujte preclík.

3. Rozložte na vymazaný plech, žloutek smíchejte s 1 lžící vody a všechny preclíky směsí pečlivě potřete. Pečte při 190 °C 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak máčejte v rozpuštěné čokoládě a posypte hrubě mletou mořskou solí nebo cukrovým zdobením. Balte do krabičky nebo celofánového sáčku.

TIP: Preclíky také můžete po potření posypat lžící cukru, do čokolády už je pak nemáčejte.

Limoncello

Tři ingredience, dost času a dokonalý požitek, který milují nejen Italové.

7 chemicky neošetřených citronů, nejlépe se silnou kůrou · 1 l co nejkvalitnější vodky · 200 g cukru · 400 ml vroucí vody

Citrony omyjte a pak na hodinu ponořte do mísy s horkou vodou. Pak z nich opatrně oškrabejte žlutou část kůry, ale dejte velký pozor, aby nikde opravdu nebyla bílá část – likér by totiž zhořkl. Pokud by se někde kousíček objevil, odkrojte ho. Kůru dejte do velké zavařovací sklenice nebo hrnce o objemu 2 l a zalijte vodkou. Cukr rozpusťte ve vroucí vodě a hned přilijte k vodce. Nechte vychladnout, pak přiklopte víčkem nebo pokličkou a pevně uzavřete. Pokud používáte hrnec, obalte ho nejlépe ještě do potravinářské fólie. Nádobu dejte někam, kde je tma a chladno, ale ne do lednice, raději na chodbu nebo do sklepa. Nechte stát, první týden protřepávejte každý den a pak nechte čtyři týdny, ale i déle, ležet. Potom sceďte přes jemné sítko a plňte do láhví s patentním uzávěrem a popiskem, že je nejlepší ledově vychlazené.

Chilli vodka

Uprostřed zimy zahřeje hned dvojnásob. A třeba si jí s obdarovaným připijete hned na Silvestra.

Na 500 ml:

500 ml vodky · 1 lžička koriandru · 3 tobolky kardamomu · ½ lžičky římského kmínu · 1 svitek skořice · 1 červená chilli paprička

Koření vsypte do lahve s patentním uzávěrem, zalijte vodkou, uzavřete a nechte stát v temnu a ještě lépe chladu, například na tmavé chodbě nebo ve sklepě. Chilli vodka bude hotová po měsíci louhování. Darujte jak je, včetně koření v lahvi.

Brusinkové čatní

Blýskne se na svátečním stole, ale také kdykoli během roku, když si zrovna budete chtít pochutnat na aromatických sýrech.

Na 2 l:

650 g jablek, na kousky · 1 cibule, oloupaná a na hrubo · 500 g brusinek, čerstvých nebo mražených a povolených · 250 g datlí bez pecky, pokrájených · 2 sladké mandarinky, kůra, šťáva a dužnina · 300 g cukru · 500 ml bílého vinného octa · ½ lžičky mletého hřebíčku · 1 lžička mletého zázvoru · 1 ½ lžičky mleté skořice · ½ lžičky mletého chilli nebo kajenského pepře · 1 lžička soli

Jablka, cibuli, datle a brusinky dejte do hrnce, pak k nim nastrouhejte kůru z mandarinek, vymačkejte šťávu a přihoďte i loupanou dužninu. Přidejte cukr, ocet, sůl a veškeré koření. Promíchejte a postavte na středně vysoký žár. Přiveďte k varu, pak žár stáhněte a nechte 1 hodinu jen mírně pobublávat, dokud čatní nezhoustne. Ještě horkým plňte čisté sklenice a pečlivě uzavřete.

TIP: Můžete použít brusinky nebo klikvu, tedy cranberries, které se dají sehnat občas čerstvé, častěji mražené.

Kořeněné ořechy

Připravte raději rovnou dvojitou dávku. Části téhle dobroty se totiž rozhodně nebudete chtít vzdát.

Na 4 skleničky

500 g směsi ořechů · 1 lžička soli · ½ lžičky mletého římského kmínu · ½ lžičky mleté papriky (ještě lépe uzené) · ¼ lžičky kajenského pepře · ¼ lžičky mletého černého pepře · 1 lžíce limetové šťávy · 2 lžíce třtinového cukru, není nutné · 2 lžíce kokosového oleje nebo ghí

Troubu předehřejte na 175 °C (plyn na st. 4). Všechny suroviny dejte do mísy a dobře promíchejte, aby se ořechy obalily v koření i cukru. V jedné vrstvě rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, v polovině protřeste a promíchejte. Nechte vychladnout a pak sypte do průhledných sáčků, plechovek nebo skleniček.

Rilletes

Počkáte si na ně celou noc nebo celý den. Ale tahle francouzská varianta škvarků stojí za každou minutu.

Na 6 skleniček:

1,5 kg vepřové plece nebo krkovice · 500 g bůčku s kůží · 1,5 kg hřbetního sádla · 30 g soli · 500 ml vody · 250 ml bílého vína · čerstvě mletý černý pepř

1. Z bůčku odkrojte kůži, sádlo i veškeré maso nakrájejte na kostičky o hraně asi 3 cm. Sádlo dejte do velkého hrnce, postavte na nižší střední plamen a nechte pomalu škvařit.

2. Až sádlo zezlátne, přidejte maso a přilijte vodu a víno. Promíchejte a nechte jen zlehka vařit, nepřikryté, asi hodinu. Pak snižte teplotu na co nejnižší, přikryjte pokličkou a nechte táhnout asi 3 hodiny.

3. Přidejte celou kůži z bůčku, osolte a nechte odkryté táhnout další asi 3 hodiny. Vyjměte kůži, směs opepřete a promíchejte, aby se maso rozpadlo na tak velké kousky, jak se vám líbí. Nechte vychladnout.

4. Do sklenic nandejte nejprve děrovanou naběračkou maso a až nakonec ho zalijte sádlem, aby ho zcela pokrylo. Zavíčkujte a skladujte v lednici. TIP: Rillettes můžete stejně tak připravit z jehněčího, kachního nebo kuřecího masa.

Škvarková pomazánka

Hospodská klasika vypadá ve skleničce víc než luxusně a vydrží věky, takže ji můžete připravit v dostatečném předstihu.

Na 4 skleničky po 150 ml:

300 g škvarků · 3 lžíce sádla · 3 lžíce hořčice · 3 uvařená vejce · 130 g oloupané cibule nebo 4 jarní cibulky · 2 nakládané okurky · po špetce soli a čerstvě mletého černého pepře

Škvarky, sádlo, hořčici a žloutky z uvařených vajec rozmixujte dohladka nebo co nejjemněji rozmíchejte a rozmačkejte vidličkou (v tom případě ale musíte škvarky nejprve pokrájet na velmi jemno). Cibuli nebo cibulku velmi jemně nakrájejte, okurky a bílky z uvařených vajec nakrájejte stejně nebo nastrouhejte nahrubo. Smíchejte se škvarkovou směsí a podle chuti osolte a opepřete. Pokud chcete, aby pomazánka ve skleničkách vydržela déle, zalijte ji v nich ještě rozpuštěným sádlem.

SLANÉ KŘUPÁNÍ

Špaldové grissini se sezamem

Na 40 kusů:

150 g žitného kvásku (předem 12 hodin rozkvašeného z 1 lžíce kvásku · 70 ml vody a 70 g žitné mouky) · 120 g žitné mouky · 180 g hladké špaldové mouky · 2 lžíce ghí · 1 lžíce sádla · 1 vejce vel. L · 1-2 lžičky soli (i hrubozrnné) na zdobení tyčinek · 2 lžičky sezamu či sekaných oříšků, případně jiné ozdoby na posypání

Všechny ingredience krom těch k posypání dejte do mísy a uhněťte pružné těsto (podle potřeby můžete přidat mouku nebo naopak tuk). Těsto rozválejte, vytvořte váleček, nakrájejte na stejné, zhruba 3 cm silné kousky a pak mezi dlaněmi vyvalujte zhruba stejné dlouhé i silné tyčinky. Rozložte na pečicí papír, postříkejte vodou, posypte zdobením a nechte asi 10 minut odpočinout. Pak znovu postříkejte a pečte při 180 °C asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

Množství vyrobených kousků záleží na velikosti vykrajovátek nebo tvarů.

Krekry se sýrem a pekany

Na 15 kusů

55 g másla · 120 g čedaru, strouhaného · špetka kajenského pepře nebo chilli · špetka soli · 110 g hladké mouky · 115 g pekanových nebo vlašských ořechů

Smíchejte máslo se sýrem, přidejte pepř, sůl a mouku a hněťte, až budete mít hladké těsto – nejlépe to půjde v robotu. Vyválejte asi 5 cm silný váleček, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 15 minut do lednice, aby těsto ztuhlo. Troubu předehřejte na 180 °C (plyn na st. 4) a 2 plechy vyložte pečicím papírem. Nakrájejte na kolečka silná 0,5 cm a rozložte na vyložené plechy. Navrch každého krekru zatlačte celý ořech nebo pár kousků pekanů a pečte 10 až 12 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo ihned podle potřeby zabalte.