Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz, lifee.cz
Bábovka je považována za vcelku běžné pečivo, které se na stole v mnoha domácnostech objevuje možná každou neděli. Když ji ale náležitě ozdobíte, stane se z ní krásná dominanta i vaší velikonoční tabule. Navíc je velkou záchranou pro všechny, kteří doma nemají formu na beránka.
Jak na dokonalou bábovku
Aby se bábovka zaručeně povedla, je třeba dodržovat několik málo pravidel. Prvním z nich je, že by všechny ingredience, se kterými pracujete, měly být stejné teploty. Vajíčka, mléko, máslo a případně smetanu tedy vyndejte z chladničky s dostatečným předstihem. V opačném případě totiž hrozí, že se v těstě budou tvořit hrudky.
Další častou chybou je nesprávné pečení. Celá řada receptů na bábovku uvádí, že je třeba bábovku péct při 180 stupních Celsia. To ale není tak docela pravda. Při takové teplotě totiž hrozí, že se bábovka nebude péct rovnoměrně. Zatímco zvenku se bude připalovat, uvnitř bude stále syrová. Mnohem lépe uděláte, když troubu předehřejete na 160, maximálně 170 stupňů Celsia.
Rozhodně stojí za zmínku také správná příprava formy. Tu je třeba před pečením opravdu poctivě vymazat máslem a vysypat ji moukou. Případně lze použít také strouhanku nebo strouhaný kokos. Jedině tak půjde hotová bábovka snadno vyklopit.
Jak vyklopit bábovku
I při sebelepším vymazání ovšem je tu stále nebezpečí, že se bábovce nebude chtít z formy ven. Pokud se tak stane, vyzkoušejte některý z osvědčených triků. Tím nejznámějším je položení mokré utěrky na horkou formu. Tak se forma zchladí a těsto se od ní odlepí. Kdyby ani mokrá utěrka nepomohla, umístěte formu s bábovkou do vodní lázně na několik málo vteřin a následně ji jednoduše vyklopte.
Velikonoční bábovka
Podrobný postup najdete ve videu:
Při přípravě velikonoční bábovky začněte tím, že si v míse utřete 1 hrnek změklého másla společně s 1 hrnkem krupicového cukru. Pak do směsi vyklepněte 4 celá vejce a přidejte semínka z 1 vanilkového lusku.
Ve vedlejší míse smíchejte suché ingredience: 1 a půl hrnku hladké mouky, 1 a půl lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Následně za stálého míchání postupně spojte suchou směs s těstem.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte asi na 45 minut péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Hotovou bábovku vyndejte z trouby, nechte ji asi 5 minut odpočívat a pak ji vyklopte. Vyčkejte, dokud zcela nevychladne.Až pak ji polijte rozpuštěnou mléčnou čokoládou. V ideálním případě ji ještě dozdobte čokoládovými velikonočními vajíčky.