Hotová chaloupka

Jednoduchá perníková chaloupka - recept i šablona

Netroufáte si na složité zdobení a přesto byste rádi upekli perníkovou chaloupku? S naším návodem ji zvládnete i bez větších cukrářských zkušeností. Perníková roubenka s mandlovými taškami přímo láká k ubytování ježibaby, Jeníčka a Mařenky.

  • perníkové těsto (můžete použít můj recept, který jsem zde zveřejnila loni, nebo jakýkoli svůj oblíbený) cca 250 g
  • mandle 40 ks 
  • vejce 1 ks
  • papír na pečení
  • bambusové špejle nebo párátka
  • čokoláda

Plech pokryjeme papírem na pečení. Dbáme na to, aby papír byl nepomuchlaný a hladký, jinak by se na něm perníkové tvary křivily.

Perníková chaloupka s mandlemi.Perníková chaloupka s mandlemi.Autor: Kamila Procházková / Foto

Mandle spaříme, oloupeme a necháme oschnout.

Perníkové těsto rozdělíme na tři díly. Jeden díl rozválíme na kruh o průměru 17 cm a tloušťce 0,5 cm. Přeneseme ho na plech. Bude sloužit jako podstava pro chaloupku, proto je těsto silnější.

Příprava těsta na chaloupkuPříprava těsta na chaloupkuAutor: Kamila Procházková / Foto

Z druhého dílu těsta vyválíme válečky silné 0,5 cm a skládáme je těsně vedle sebe tak, abychom vytvořili obdélník 25 x 20 cm.

Třetí díl rozválíme na tloušťku 3–4 mm. vykrojíme z něj dva obdélníky 11 x 6 cm. Dále nakrájíme 24 obdélníčků 2,5 x 3 cm. Ze zbytku těsta vykrájíme drobné tvary (srdíčka apod.), kterými poté budeme chaloupku zdobit.

Vajíčko rozšleháme a potřeme povrch všech perníkových tvarů. Obzvlášť pečlivě potíráme obdélník z válečků, protože vajíčko posléze přispěje ke slepení válečků v „roubenou stěnu“.

Okraj kruhu na podstavu obroubíme mandlemi. Po jedné mandli přitiskneme také na každý malý obdélníček.

Vykrajujeme jednotlivé dílyVykrajujeme jednotlivé dílyAutor: Kamila Procházková / Foto

Upečeme při 160 ⁰C, pečení trvá 8–12 minut. Aby se menší tvary nepálily, můžeme použít dva plechy a na jednom péci podstavu a „roubenou stěnu“, na druhém „střechu“ a ozdoby. Po upečení necháme zcela vychladnout, nedostatečně vychladlé těsto by se drolilo.

Z vychladlého válečkového obdélníku ořežeme ostrým nožem okraje, které se při pečení staly nerovnými a tvrdými. Ze začištěného plátu vyřežeme ostrým nožem boční stěny a štíty chaloupky podle přiloženého plánku (boční stěny jsou nižší kvůli sklonu krovu). Malými vykrajovacími formičkami vykrojíme okna.

Budování chalopkyBudování chalopkyAutor: Kamila Procházková / Foto

Rozpuštěnou čokoládou přilepíme stěny a štíty chaloupky na podstavu. Zpevníme je bambusovými párátky nebo špejlemi. Po ztuhnutí čokolády je možné párátka vyndat, ale pokud nevíte, zda nebudete hotovou chaloupkou častěji manipulovat, je lepší je pro zpevnění ponechat v konstrukci.

Po ztuhnutí obvodových stěn přilepíme opět čokoládou dva obdélníky, které představují krov střechy. V hřebeni se nesmějí překrývat. Necháme zcela ztuhnout v chladu. Na ztuhlý krov rozpuštěnou čokoládou nalepíme směrem od hřebene 2 řady tašek. Opět se nesmějí v hřebeni překrývat. Necháme je ztuhnout. Poté na hřeben nalepíme podélně tři tašky, které zakryjí škvíru mezi krovy. Zbylé tašky a vykrájené tvary nalepíme podle vlastní fantazie pro ozdobu chaloupky.

Hotová chaloupkaHotová chaloupkaAutor: Kamila Procházková / Foto

Chaloupka by neměla být vystavena velkému teplu, protože čokoláda, kterou je slepena, by změkla a mohla by povolit. Místo čokolády je možné slepovat i bílkovou polevou, která je pevnější, ale případná prosvítající bílá se k tomuto typu chaloupky moc nehodí, proto při použití bílkové polevy zakryjeme případné viditelné plošky nalepením drobných ozdobných tvarů.

Šablona pro výrobu perníkové chaloupky  ve formátu PDF zde

Akční letáky