Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.simplyrecipes.com

Připravte ze šípků nevšední marmeládu

Šípková marmeláda je chutná specialita, která se málokdy vidí a v obchodech jen výjimečně. I když je šípek nabitý zdravím, od marmelády zázraky nečekejte. Možná se sice nějaké látky během tepelné úpravy zachovají, není to ale způsob vhodný právě pro uchování léčivých účinků.
Místo toho si vychutnejte neobvyklý šípek v tradičním zpracování a inspirujte se směskou chutí, které jsou oblíbené v jiných krajích.

Čistit šípky, nebo ne?

Šípky lze připravit jako marmeládu rychlejší a pomalejší metodou. Receptů je spousta, ale základní rozdíl je v tom, zdali budete ze šípků odstraňovat semena nebo ne. Z malých plodů je odstraňování semen rozhodně možné, ale hlavně časově náročné. Pokud se rozhodnete, že to za tu práci nestojí, připravte si šípkovou marmeládu třeba takto.

Příprava šípkové marmelády

Libovolné množství šípků omyjte a odstraňte z nich všechno, co vám vadí. Čisté plody nasypejte do hrnce a polijte vodou, ale jen takovým množstvím, aby je bylo možné rozvařit. Šípky musejí být měkké, ale není nutné rozvařit je na kaši. Rozmixujte je tyčovým mixérem a přepasírujte přes sítko nebo gázu.

Přepasírovanou hmotu budete nyní zahřívat společně s cukrem. Na čtyři odměrky šípkového protlaku budete potřebovat jednu odměrku cukru. Zahřívejte a míchejte, aby se marmeláda nepřipalovala.
Na chladném talířku udělejte vařečkou pár kapek marmelády a za chvilku zkontrolujte, zda tuhne. Pokud je stále příliš řídká, nechejte za stálého míchání ještě vodu odpařit. Ochutnejte a případně přidejte cukr.
Ještě horkou marmeládou plňte čisté sklenice, uzavřete a otočte hned víkem dolů.

Šípky vám chutnají, ale chcete si pochutnat i na dalších neobvyklých variantách marmelády?

V zahraničí se často používají různé kombinace plodů, které jsou až překvapivě chutné. Zachovejte postup, ale ozvláštněte jej dalším ovocem. Můžete například vyzkoušet kombinaci s jablkem a citrusy. V takovém případě budete potřebovat 8 hrnků šípků, 1 velký pomeranč, šťávu a kůru ze dvou citronů, asi 5 hrnků cukru a 6 hrnků vody.

Související články