Vosí hnízda
Cukroví, které vypadá jako roztomilé malé včelí úly, je oblíbené nejen u dětí, ale milují ho i všichni dospělí. Zhruba ve druhé polovině 19. století se tato lahůdka objevila na svátečních tabulích šlechty a bohatších měšťanů v podobě nepečeného těsta plněného typickým žloutkovým krémem s rumovou příchutí a piškotovým podstavcem.
Jak připravit vosí hnízda čili včelí úly se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Vuketka.cz:
Předejděte častým potížím
Mnohé hospodyně se někdy domácí výrobě tohoto cukroví vyhýbají, protože mají obavy, že jim například nepůjdou vosí hnízda vyklepnout z formy. Někdo má bohužel již nepříjemnou zkušenost, kdy s formičkou doslova mlátil o podložku a hnízdo nešlo za žádných okolností ven. Takových situací se však nemusíte obávat, když jim budete předcházet a raději využijete osvědčené triky profesionálních cukrářů.
Základem je správně udělané těsto
Abyste se vyhnuli zbytečným nepříjemnostem, není radno podceňovat již samotnou přípravu těsta. Kdyby bylo moc řídké, v případě, že by vám třeba ukáplo z lahve více rumu, nebo příliš vlhké, a tudíž by se k formičce doslova přisálo. V případě, že by tato situace nastala, můžete ji snadno zachránit. Stačí, když do těsta přidáte namleté či nastrouhané piškoty, které těsto opět dostatečně zahustí.
Kdyby bylo naopak těsto moc suché, jistě by se vám při vyndávání z formiček drolilo. V tomto případě vždy přilijte trochu tekutiny. Použít můžete například mléko, smetanu, rum nebo rozpuštěné máslo. Přidávejte však opatrně a pomalu, abyste to nepřehnali. Těsto vždy řádně propracujte a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Trik, aby se vosí hnízda nelepila
Pokud chcete předejít tomu, aby se těsto nelepilo na formu a úly se vám při vyndávání netrhaly, každou formičku nejprve vždy vymažte důkladně máslem a poté ještě vysypte moučkovým cukrem. Stejně tak lze využít i namleté ořechy nebo kokosovou moučku. Jakmile si vytvoříte z těsta kuličku potřebnou na úl, obalte ji také v moučkovém cukru nebo v surovině, kterou jste formičku vysypali.
Jak postupovat dále
Připravenou kuličku následně vložte do formičky a prsty ji opatrně vmáčkněte dovnitř tak, abyste pokryli veškerý vnitřní prostor. Následně udělejte uprostřed těsta díru prstem nebo druhým koncem vařečky, hnízdo naplňte krémem a přiklopte vypouklou stranou piškotu. Nakonec úl opatrně vyklepněte z formičky a nechte ztuhnout.
Tipy na závěr
Pokud chcete, je možné špičku ještě po ztuhnutí namočit do rozehřáté čokolády. Další zajímavou přísadou je trocha marmelády s výraznou chutí. Skvělá je rybízová a višňová. Stačí ji dát trochu do samotné špičky úlu, ještě, než jej naplníte krémem.
Stejně tak můžete experimentovat v dochucení krému, který lze zpestřit nejenom rumem, ale i kávou, kakaem, strouhanou čokoládou či oříšky. Oblíbenou náplní je i domácí vaječný koňak v hustší konzistenci.
Zdroje: www.recepty.cuketka.cz, www.recepty.cz, www.fresh.iprima.cz