Panzanella

Na cca 4 porce:

  • hrst listů čerstvé bazalky
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce mini kapar
  • 300 g staré bagety nebo světlého chleba
  • 500 g zralých rajčat, různých tvarů i druhů
  • 55 g černých nebo kalamata oliv
  • ½ červené cibule
  • 1 mozzarella
  • 1 polévková lžíce červeného vinného octa
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

V hmoždíři nebo mixéru nasekáme bazalkové lístky, pár si necháme na dekoraci, s olivovým olejem a kapary. Polovinu směsi dáme do mísy a přidáme natrhané kousky pečiva, promícháme. Cibuli si nasekáme na tenké proužky, olivy vypeckujeme, je-li to třeba, přepůlíme a oboje dáme do velké mísy. Polovinu omytých rajčat hřbetem dlaně opatrně zploštíme, zmačkneme tak, aby nám šťáva a semínka zůstala v hlubším talíři, zbytek rajčat překrájíme na tenčí kousky, pár si necháme na servírování, a přidáme do mísy s cibulí a olivami. Přilijeme ještě trochu olivového oleje, osolíme, opepříme, zamícháme směs s pečivem a zakápneme červeným vinným octem. Promícháme tak, aby byly kusy pečiva obalené šťávami. Salát servírujeme na talíři s vyšším okrajem, s natrhanou mozzarellou, na závěr pokapeme olivovým olejem, přidáme pár plátků rajčat a bazalkových lístků.

Salát z opečených cherry rajčat s fetou a olivami

Na cca 6 porcí:

  • 150 g soudkových cherry rajčat
  • 75 g vypeckovaných černých oliv
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 150 g feta sýra
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Na plech vyložený pečicím papírem si rozmístíme přepůlená omytá rajčata, osolíme, opepříme a zakápneme dvěma lžícemi olivového oleje. Pečeme 6 hodin v troubě předehřáté jen na 75 °C. Necháme vychladnout a v míse smícháme s dalšími dvěma lžícemi olivového oleje. Olivy nakrájíme na půlky a přidáme k rajčatům, opatrně promícháme a nadrobíme kousky fety. Podáváme vychlazené.

Nicoise s ančovičkou

Na cca 4 porce:

  • 6 listů římského salátu
  • 4 vejce velikosti M
  • 4 velká zralá rajčata
  • 16 černých oliv
  • ½ okurky
  • 4 jarní cibulky
  • hrst zelených fazolek
  • 6 proužků ančoviček v olivovém oleji
  • 4 polévkové lžíce černých oliv
  • hrst listů čerstvé bazalky
  • konzerva tuňáka ve vlastní šťávě

Dresink:

  • 2 stroužky česneku
  • 175 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Nejdřív si smícháme dresink ve větší misce. Česnek oloupeme, zbavíme středového klíčku a nasekáme na tenké plátky, v misce promícháme s olejem. Vejce dáme do vroucí vody a vaříme zhruba 7-8 minut, slijeme a bleskově zchladíme pod proudem studené vody aspoň minutu, oloupeme a dáme stranou. Okurku oloupeme a nakrájíme na plátky, jarní cibulku nasekáme na tenká kolečka. Salát natrháme na větší kusy, zelené fazolky blanšírujeme ve vroucí osolené vodě a zchladíme, poté překrájíme na větší kousky.

Rajčata nařízneme do kříže a spaříme ve vroucí vodě maximálně minutu, zchladíme pod proudem studené vody a oloupeme. Do salátu rajčata nakrájíme na čtvrtinky, přidáme okurky, jarní cibulku, fazolkya nasekanou bazalku. Olivy vypeckujeme, je-li to třeba, přepůlíme a přidáme také. Ančovičky necháme okapat a nakrájíme na menší kousky, krátce promícháme s dresinkem a nalijeme na zeleninu. Lehce osolíme a opepříme. Rukama promícháme a servírujeme s kousky okapaného tuňáka a na čtvrtiny nakrájeným vajíčkem na jednu porci.