Zdroje: mamapecedoma.com, www.vareni.cz
Pamatujete na vdolky?
Kdy jste naposledy měli vdolky? Pamatujete také na oblíbená sladká jídla z dětství, školní kuchyně nebo si je spojujete s docela jinou příležitostí? Vdolky patří mezi česká jídla neznámá v zahraničí, i když samozřejmě můžete narazit na různé obměny i u našich sousedů.
Ani ve školních jídelnách nebyly vdolky špatné a jako děti jsme je milovali, stejně jako všechna ostatní sladká jídla, která připadala vždy jen na jediný den v týdnu. Vdolky se tak dělily o prvenství v oblíbenosti s buchtičkami se šodó, rýžovým nákypem nebo žemlovkou.
Vdolky a podobná sladká jídla
U nás je podobných kynutých sladkých jídel celá řada. Vdolky jsou vlastně něco mezi lívanci a koblihami. Menší než koblihy, vyšší než lívance, a hlavně kynuté díky droždí.
Vdolky podle našich babiček nejen o Masopustu
Vdolky si doma můžete usmažit, dříve se však dělaly na litinovém plátu kamen nebo v troubě. Pokud je budete smažit, dejte si velký pozor na nadbytečný tuk. Vždy je smažte až v rozpáleném, ale nepřepalujícím se oleji, který je určený k fritování. Usmažené vdolky odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby zbavila pokrm zbytečného tuku.
Chcete-li si takové vdolky vyzkoušet, postupujte třeba podle tohoto receptu. Pod ruce se můžete dívat paní Boženě Tompichové, jejíž videorecept je na YouTube kanálu Českého rozhlasu:
Co na vdolky?
Oslaďte si život vynikajícími vdolky a ozdobte je nejen pravou šlehačkou či domácí zavařeninou, ale také vynikajícími povidly, která ochutíte rumem a citronovou kůrou. Vdolky můžete také ještě navrch posypat strouhaným tvarohem, ale také mohou být ozdobené lžící smetany. Během léta vyšperkujete tehnto jednoduchý moučník k dokonalosti čerstvým ovocem. Ne však třešničkou, ale borůvkami, malinami, jahodami či dalším drobným lesním či zhradním ovocem.
Jak si vdolek dochutíte a ozdobíte, je jen na vás a je jisté, že ať už to uděláte jakkoli, hlavně záleží na tom, aby bylo těsto dobře vykynuté a vdolky dostatečně usmažené nebo opečené, ale zároveň nadýchané.