Zdroje: fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz

Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům

Vanilkové rohlíčky patří k cukroví, které je klasické, a i když jde jen o malý kousek upečeného těsta obaleného v cukru, je to také delikatesa, kterou si užíváme vždy jen o Vánocích.

Také recept na vanilkové rohlíčky není žádným tajemstvím, přesto ne všichni máme v malíku, jak toto jednoduché, ale vynikající cukroví připravit. K přípravě tohoto receptu nebudete potřebovat ani kuchyňskou váhu, odměřovat stačí hrníčkem.

Jednoduché vanilkové rohlíčky

Budete potřebovat jen jeden hrnek hladké mouky, ¾ hrnku strouhaných lískových ořechů, někdo dává raději vlašské, 2 lžíce moučkového cukru a 125 g másla pokojové teploty, což je osminka. Pokud máte bio citron, můžete přidat maličko nastrouhané kůry pro ovonění.

Také bude potřeba moučkový cukr smíchaný se sáčkem cukru vanilkového na obalování.

Troubu předehřejte na 180 °C a přichystejte si plech s teflonovým povrchem či vyložený pečicím papírem, anebo postaru mírně vymazaný a pomoučněný.

Jak se pečou rohlíčky?

Mouku, cukr, nastrouhané ořechy a máslo smíchejte a rukama vypracujte pevné těsto. Pokud se příliš drobí, můžete přidat žloutek nebo jen svlažit troškou vody či mléka. Máte-li bio citron, přidejte i maličko kůry na ovonění, ale není to nutné.

Krátce, ale dobře prohnětené těsto rozdělte na menší kusy, vyválejte z nich dlouhé válečky a ty nakrájejte na kousky, které mírně dotvarujte. Těsto obsahuje hodně tuku, nehrajte si s ním příliš dlouho v rukách. Jestliže se příliš ohřálo ve vašich rukou, je až moc měkké a špatně se s ním pracuje, uložte jej na půl hodiny do ledničky a zkuste to znova, až trochu vychladne.

Rohlíčky vyskládejte na plech a pečte zhruba 7 až 10 minut.

Po vytažení z trouby nechejte rohlíčky vychladnout jen krátce. Asi už po třech minutách je vhodné začít je obalovat opatrným vhozením do misky s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pokud byste se snažili obalit je příliš brzy, začnou se lámat, když počkáte moc dlouho, cukr na nich bude hůř držet.

Obalené rohlíčky uložte, stejně jako ostatní cukroví, do sucha a chladu.

Pokud chcete vyzkoušet jiný recept, třeba vás inspiruje paní Jana ve svém videu:

Zdroj: Youtube

Související články