Velikonoce jsou symbolem přicházejícího jara a významnými křesťanskými svátky. Jsou spojeny s mnoha tradicemi a obyčeji. Týká se to samozřejmě i pečení. Možná ani nevíte, že v tyto dny byste měli podle zvyku péct každý den, s výjimkou Velkého pátku, kdy byste se měli všichni postit a nevykonávat žádnou pracovní činnost.
Jak upéct mazanec plný mandlí a rozinek? Inspirujte se na videu zde:
Bezkonkurenční velikonoční mazanec
Mazanec s beránkem se pak pekly už na Bílou sobotu, aby byly připraveny na nedělní snídani. Ovšem ještě před tím s ním hospodyně chodily do kostela pro svaté požehnání. Velikonoční neděle pak byla ve znamení ukončení odříkání a oslav nového života, a tak se lidé mohli opět do syta najíst. Oslavte tento svátek svým vlastnoručně upečeným mazancem. Určitě sklidíte náležitý úspěch!
Začněte kváskem
Rozdrobte si do misky 20 g droždí, přidejte 1 kávovou lžičku cukru, 200 ml teplého mléka a zakryjte potravinovou fólií. Nechte odpočívat na teplém místě doku kvásek nevzejde.
Zadělejte si těsto
Do misky vložte 450 g polohrubé mouky, špetku soli, 3 vaječné žloutky, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 70 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, kvásek, 100 g rozpuštěného másla, 100 g posekaných mandlí a rozinky, které jste si předem namočili do rumu. Z uvedených ingrediencí umíchejte těsto buď ručně, nebo s pomocí kuchyňského robotu.
Těsto potřebuje teplo a čas
Následně těsto vložte do čisté mísy vytřené olejem, bude se vám lépe později lépe vyndávat. Přikryjte ho utěrkou a nechte vykynout na teplém místě, asi 1,5 až 2 hodiny.
Vykynuté těsto vyndejte na pomoučněnou pracovní plochu, ještě jednou ho ručně propracujte a vytvořte z něj tvar bochánku. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem, opět zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě 1 až 1,5 hodiny kynout.
Příprava na pečení
Po uplynutí této doby si rozmíchejte 1 žloutek s trochou rumu a touto směsí potřete povrch mazance. Pak jej posypte mandlemi a uprostřed vykrojte ostrým nožem křížek. Díky tomu vám mazanec nepopraská, ani se nerozteče, protože během pečení bude moci z těsta odcházet horký vzduch.
Pak dejte mazanec péct asi na 1 hodinu do předem vyhřáté trouby na 160 až 170 stupňů Celsia. A tip? Aby nebyl mazanec vysušený, vložte do trouby malý pekáček s vodou. Nemáte-li jistotu, jak se mazanec propéká, udělejte po 50 minách test špejlí. Pokud na ní nezůstává žádné těsto, máte upečeno. Pokud má mazanec zlatavý povrch a střed je správně upečený, můžete jej vyndat z trouby. Jakmile pochoutka vystydne, pocukrujte ji a můžete servírovat na stůl.
Související články
Zdroje: www.prima-receptar.cz, www.recepty.cz, www.pernerka.cz