Při přípravě silvestrovského pohoštění se nemusíme nutně držet zavedené české klasiky a podávat jen chlebíčky. Při tvorbě jednohubek i kanapek improvizujte, experimentujte, zkoušejte nevyzkoušené, kombinujte chutě, barvy i vůně. Objevujte svůj způsob aranžování a nebojte se pracovat se svou fantazií. Vymyslete dosud neobjevené způsoby servírování těchto oblíbených a vzhledově nápaditých pokrmů.

Čím se liší kanapky, jednohubky a chlebíčky

Základ chlebíčků tvoří většinou bílá veka a z ní nakrájené plátky. U jednohubek je základem kolečko rohlíku. Podkladem pro kanapky však bývá buďto tenký plátek celozrnného chleba, nebo slané sušenky, obvykle zvané krekry. Kanapky jsou o něco větší než jednohubky a jejich základem nikdy není bílé pečivo. Zatímco chlebíčky jsou neodmyslitelné české pohoštění, kanapky jsou známé všude ve světě.

Inspirujte se přírodou

Skvělou inspirací pro tvorbu jednohubek, kanapek a dalších chuťovek nám mohou být jak rostlinná, tak i živočišná říše.

Do tvaru hlemýždě zpracujte listové těsto nebo slanou palačinku plněnou listovým špenátem a plátkem uzeného lososa. Srolujte, ruličku nakrájejte příčně a příčně celý smotek také napíchněte na párátko.

Z krásně kulatých rajčátek a majonézy vyrobte červené mochomůrky k nerozeznání od těch pravých.

Zelené růže namotejte z tenoučkých plátků čerstvých okurek potřených lososovo-sýrovou pomazánkou. Na závěr dozdobte miniaturní snítkou čerstvého kopru.

Rozvíjející se tulipán vytvoříte nakrojením čerstvých fíků do kříže. Prostor uprostřed vyplňte kostičkou ovčího sýra a tenoučkým plátkem sušené šunky, na závěr přidejte zelenou tečku v podobě lístku bazalky nebo petrželky.

Snadno vytvoříte květinu, či spíše čtyřlístek i z většího kolečka salámu naplněného krémovým sýrem, když vše promáčknete prsty ze čtyř stran a propíchnete párátkem. Na vršek můžete místo terčíku umístit kapary.

Jako rozkvetlé miniaturní dřevěné pařezy budou vypadat chuťovky ze šikmo nakrájeného celozrnného rohlíku, nebo housky s částečně vydlabaným středem. Do každé chuťovky vyplněné měkkým sýrem zapíchněte několik proužků čerstvé barevné papriky, nakonec sýr zasypte najemno pokrájenou pažitkou a je hotovo.

Rok 2020 je rokem Krysy

Podle čínského horoskopu bude následovat rok Krysy. Svého žezla se ujme a 25. 1. a svou vládu ukončí 11. 2. 2021. Proč tedy nepřekvapit své přátele chutným silvestrovským dezertem připraveným ze sýrové pomazánky ve tvaru myši.

Tabu nejsou ani ryby

Z proužku opečeného bílého chleba vytvořte něco jako loďku anebo oblouček a do něj vložte malou lžičku pikantní pomazánky ze sušené uzené makrely promíchané s krémovým sýrem, se špetkou soli, pepřem a kapkou citronové šťávy, kousíčkem konzervovaného zázvoru a dozdobte krásně červenou brusinkou.

Fantasticky vypadají také kanapky naaranžované na slaných tortila krekrech. Krekry můžete nahradit přímo tortilou nakrájenou na pravidelné na trojúhelníčky.

Nezapomeňte ani na vegetariány

Rozkrájejte menší kulatá rajská jablíčka na poloviny. Vydlabejte měkký střed, do pevné části rajčete vložte větší lístek bazalky a na něj kuličku mozzarelly. Na závěr zasypte vhodným kořením a máte hotové tvarově neobvyklé caprese.

Pro milovníky královských sýrů

Naplňte hermelín máslovou pomazánkou s přidaným česnekem a nahrubo namletými vlašskými ořechy. Tuto lahůdku doporučujeme připravit den před silvestrovskými oslavami, nejlepší je uleželá. Podávat můžete i na miniaturní trojúhelníčky nakrájený nakládaný hermelín s přízdobou uložený na kulatých slaných sušenkách.

Nahraďte párátka něčím originálním

Do kuliček připravených z lučiny, šunky a cibule, obalených v sezamovém semínku poslouží jako napichovátko solená tyčinka. Také pro další jednohubky a kanapky využijte originální zápichy, nedržte se jen zavedených nudných párátek. Vždyť Silvestr je přece k veselejšímu dekorování jídla jako stvořený.