Jednohubky jsou oblíbenou českou chuťovkou, která je hotová raz dva, lze ji připravit na nespočet způsobů a navíc si na ní každý pochutná. Pojďte si s námi připravit univerzální pomazánku na jednohubky, kterou můžete dochutit dle svých představ.
Chcete si připravit pomazánku na jednohubky či chlebíčky, která se dobře natírá, nestéká a vydrží dlouho čerstvá? Pak se řiďte našimi radami, díky kterým se dočkáte základu ze tří surovin, který si můžete dochutit podle svého.
Skvělou inspiraci na nejrůznější pomazánky najdete i v tomto videu:
Univerzální základ na pomazánky
Na jednu skleničku základu na pomazánky si připravte 4 lžíce pomazánkového másla, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky plnotučné hořčice a špetku soli. Vše smíchejte dohromady a pak si rozmyslete, jakými ingrediencemi tento základ ochutíte, aby byl tou pravou pochoutkou pro vás.
Křenová pomazánka je na jednohubkách skvělá
Na své si přijdou milovníci křenu, ajvaru i bylinek
Pokud jste milovníci křenu, je ideální ji dochutit právě jím. Stačí jen nastrouhat najemno jednu lžičku této zeleniny a trocha bílého pepře, aby byl výsledek dokonalý. Na pikantní verzi jsou zase potřeba dvě lžíce ajvaru a špetka chilli. Na bylinkovou pro změnu dvě lžíce čerstvé pažitky, půlka lžičky citronové kúry a špetka bílého pepře. Milovníci ryb ocení základ obohacený dvěma lžičkami sardelové pasty.
Jak ozdobit chlebíčky
Když budete mít různě varianty jednohubek nebo chlebíčků připraveny, zaměřte se na jejich ozdobu. Ke křenové pomazánce se skvěle hodí rostbíf a kyselá okurka, ale třeba i uzený losos s koprem. Na jednohubky s pikantní pomazánkou se hodí pikantní klobáska nebo výrazný suchý salám. S bylinkovou zase skvěle ladí vajíčko nebo grilovaná slanina. Sardelovou pomazánku můžete ozdobit ančovičkou, nakládanou cibulkou nebo uzenou rybou.
Pečivo na jednohubky může být i celozrnné
Zdravější verze chlebíčků a jednohubek
Jednohubky nebo chlebíčky můžete připravit i ve zdravější verzi. Stačí, když namísto klasického rohlíku použijete pečivo celozrnné nebo pomazánku namažete na zeleninové krekry, které navíc skvěle křupou.
Zdroj: www.prozeny.cz, www.youtube.com