Dušený divoký králík se sušenými švestkami
Zkuste pozvat rodinu nebo přátele na králíka podle tohoto receptu a uvidíte, že se dočkáte zasloužené pochvaly!
Na 8 porcí, příprava, 30 minut + odležení, dušení 2 hodiny
140 g sušených švestek
50 ml brandy
1 lžíce krupicového cukru
2 naporcovaní králíci hladká mouka na zaprášení
1 lžíce rostlinného oleje
3 silnější plátky slaniny
2 mrkve
1 cibule
2 řapíkaté celery
1 stroužek česneku
2 snítky tymiánu
1 bobkový list
150 ml červeného vína
250 ml kuřecího vývaru
petrželka na ozdobení
sůl
1. Troubu předehřejte na 150 °C. Švestky zalijte alkoholem, posypte cukrem a dejte stranou nejlépe přes noc odležet.
2. Porce masa poprašte moukou. V zapékací nádobě nebo litinovém hrnci rozpalte olej a maso do něj vložte. Opečte ho ze všech stran dozlatova a dejte stranou. Do výpeku po králíkovi vhoďte nakrájenou slaninu, zeleninu, česnek, tymián a bobkový list a restujte asi 5 minut, až směs začne
chytat barvu.
3. Vlijte do hrnce červené víno a odvařte připečené zbytky ode dna. Přilijte vývar, vsypte švestky a vraťte maso nazpátek. Vše osolte.
4. Zakryté duste 2 hodiny nebo až bude maso měkké. Občas promíchejte. Podávejte s chlebem nebo bramborami.
Těstoviny z jednoho hrnce
Na 4–6 porcí, příprava 10 minut, vaření 10 minut
400 g linguine nebo špaget
300 g cherry rajčat
1 cibule
5 stroužků česneku
2 snítky bazalky
60 g parmazánu
3 lžíce oleje
sůl a pepř
1. V hlubší pánvi rozpalte olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po pěti minutách přidejte i na plátky pokrájený česnek a orestujte ho. Přidejte přepůlená cherry rajčátka a těstoviny, osolte a podlijte vodou tak, aby byly těstoviny ponořené.
2. Vařte, až těstoviny budou na skus a rajčátka vytvoří omáčku. Vmíchejte hoblinky sýra a natrhané lístky bazalky. Dosolte, opepřete a podávejte.
Kuře dušené v troubě
Francie je proslulá tolika vynikajícími dušenými pokrmy, že bylo obtížné vybrat z nich to úplně nejlepší. Zvolili jsme klasický recept, který voní po bylinkách a chutná přímo božsky.
Na 4 porce, příprava 30 minut, dušení 45 minut
1–2 lžíce olivového oleje
1 kuře (1,25–1,5 kg), rozdělené na 8 dílů
oříšek soleného másla
1 lžička rajčatového protlaku
2 stroužky česneku, nasekané najemno
50 ml červeného vinného octa
110 ml bílého vína
500 ml kuřecího vývaru
2 rajčata, oloupaná
vrchovatá lžička dijonské hořčice
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce nasekaného estragonu
mořská sůl
čerstvě mletý černý pepř
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Ve velké pánvi s poklicí, kterou je možné dát do trouby (nebo v kastrolu), zahřejte na středním ohni olivový olej. Kuře osolte, opepřete a opečte v pánvi ze všech stran dozlatova.
3. Maso vyjměte z pánve, vylijte tuk, pánev vytřete papírovou utěrkou a dejte do ní máslo. Vmíchejte rajčatový protlak a zahřívejte ho na středně silném ohni 2 minuty, potom přidejte česnek a opékejte ho asi minutu. Přilijte ocet a nechte ho téměř všechen odpařit. Do omáčky vmíchejte víno a nechte ho asi třetinu odpařit. Přilijte kuřecí vývar, přiveďte k varu a do vzniklé omáčky vložte díly kuřete. Zakryté duste v troubě zhruba 20 minut.
4. Mezitím nakrájejte rajčata na čtvrtky a odstraňte z nich semena. Dužninu nakrájejte na kostičky a odložte stranou.
5. Brambory na kaši uvařte v mírně osolené vodě doměkka (asi 15 minut). Vodu slijte, brambory prolisujte zpět do hrnce a zahřívejte za stálého míchání na mírném ohni, aby vyschly. V rendlíku ohřejte smetanu těsně pod bod varu a odstavte. Do brambor vmíchejte trochu másla a potom trochu smetany. Přidávejte je střídavě za stálého míchání, až je kaše krémovitá. Teprve potom ji podle chuti osolte a opepřete.
6. Upečené maso přemístěte do mísy a udržujte teplé. Omáčku přeceďte a přiveďte k varu. Vešlehejte do ní hořčici a smetanu, potom ji zvolna vařte, až mírně zhoustne. Osolte a opepřete, vmíchejte rajčata a estragon.
7. Kuře přelijte omáčkou a podávejte s hedvábnou bramborovou kaší.
Kachna na cidru
V tomto receptu je proto klíčem k úspěchu výběr správného jablečného cidru. Měl by chutí připomínat spíš šumivé víno. Pokud právě takový nemáte k dispozici, použijte raději suché bílé víno nebo jen vývar.
4 porce, příprava 30 minut, dušení 1 hodina
4 kachní stehna
500 ml suchého cidru
3 větší mrkve
3 petržele
2 cibule
4 snítky čerstvého tymiánu
1 lžíce řepkového oleje
sůl a pepř
1. Mrkev a petržel nakrájejte na špalíčky, cibuli na silnější klínky. Stehna osolte a opepřete.
2. V hrnci rozpalte olej a zprudka na něm orestujte kachní maso. Pak ho vyndejte a opečte zeleninu (pokud by kachna pustila až příliš tuku, můžete část odebrat). Vraťte maso do hrnce, přidejte část tymiánu a podlijte cidrem.
3. Zakryjte a duste asi 1 až 1,5 hodiny. Podávejte posypané čerstvým tymiánem a (jestli je vám zelenina málo) s dobrým pečivem.
Zdroj: časopis Gurmet