obrázek z archivu ireceptar.cz

Jehněčí, skopové, vepřové a kuřecí v receptech s houbami

Skopové na žampionech, vepřová roláda či jehněčí závitky s houbami, houbové ražniči, ledvinky na houbách, kuře na hříbkách a víně. Houby přidají masu přinejmenším jednu chuť, ale spíš víc, protože se rády druží s kořením i vínem.

Skopové na žampionech

Potřebujeme

  • 400 g skopového hřbetu
  • 4 až 5 větších žampionů
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíci škrobu
  • vývar
  • sůl

na zálivku

  • 2 lžíce portského vína
  • 1 lžičku škrobu
  • po půl lžičce cukru a wei-su
  • bílý pepř
  • špetku soli

Jak na to 

Na nudličky nakrájené skopové maso osolíme, promícháme s vejcem a škrobem a jen minutu orestujeme v rozpáleném oleji.

Přidáme oloupané a na plátky nakrájené žampiony, opět krátce orestujeme a pak zalijeme vroucím vývarem (asi půl šálku).

Ihned vmícháme připravenou zálivku, lehce zakapeme olejem a podáváme horké na teplém talíři s rýží nebo pečivem.

Ivan Veselý, Žebrák

skopové na žampionechskopové na žampionechAutor: Archiv ireceptar.cz

Vepřová roláda s houbami

Potřebujeme 

  • 600 až 700 g vepřové kýty
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 cibuli
  • 4 vejce
  • 1 lžíci másla
  • 100 g hrášku
  • sůl, pepř, kmín
  • 1 lžíci hořčice

Jak na to 

Maso rozkrojíme na tenký plát. Naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Cibuli zpěníme na másle, přidáme houby. Osolíme a podusíme doměkka. Potom vmícháme vejce, která necháme srazit.

Směs osolíme a potřeme jí maso. Posypeme hráškem, srolujeme a převážeme nití. Vložíme do pekáčku, osolíme a posypeme kmínem.

Podlijeme a za občasného přelévání šťávou zvolna upečeme doměkka.

Jiřina Blažejová, Luka

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jehněčí závitky s houbami

Potřebujeme 

  • 2 plátky z jehněčí kýty
  • 250 g hub
  • 20 g slaniny
  • 1 cibuli
  • hladkou mouku
  • olej
  • sůl a pepř

Jak na to 

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a rozetřeme na ně směs z drobně nakrájené slaniny, hub a poloviny cibule.

Pak maso zavineme, ovážeme nití a prudce ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Podlijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájenou zbylou cibuli a dusíme do změknutí.

Závitky vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a podle chuti dosolíme. Vrátíme maso, prohřejeme je a na teplých talířích podáváme s rýží.

Ivan Veselý, Žebrák

Kuře na hříbkách a víněKuře na hříbkách a víněAutor: Archiv ireceptar.cz

Kuře na hříbkách a víně

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 200 g hříbků
  • 200 g nakládaných cibulek
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 dl bílého vína
  • pepř, sůl, petrželku

Jak na to

Osolené kuře vložíme do pekáče s rozpuštěným máslem a ze všech stran je opečeme, ale dáváme pozor, abychom nepřipálili máslo.

Potom kuře podlijeme horkou vodou a dáme péci do vyhřáté trouby. Občas je podléváme a po upečení naporcujeme.

Slaninu nakrájíme na kostičky a na ní opečeme na plátky nakrájené hříbky.

Nakládané cibulky podusíme ve šťávě z kuřete, přidáme víno a pepř a vše promícháme.

Jednotlivé porce kuřete na talíři obložíme cibulkami a hříbky, přelijeme je šťávou, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s rýží dušenou na kari.

Ivan Veselý, Žebrák

Houbové ražniči

Potřebujeme 

  • 400 g čerstvých hub
  • 300 g tvrdého sýra
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 střední cibuli
  • 1 zelenou papriku
  • sůl
  • olej na smažení

Jak na to 

Sýr nakrájíme na čtverečky a každý dílek zabalíme do anglické slaniny.

Houby očistíme, větší z nich nakrájíme na plátky, z menších použijeme pouze hlavičky.

Na jehlici střídavě napíchneme houby, kousky sýra se slaninou, kolečka cibule a kousky papriky.

Osolíme a osmažíme ze všech stran na oleji. Podáváme s chlebem.

Jana Kuberová, Zdešov

Ledvinky na houbách

Potřebujeme 

  • 40 dkg ledvinek
  • 20 dkg žampionů nebo hřibů
  • 1 dl koňaku
  • 1 lžíci citronové šťávy

Jak na to 

Ledvinky nakrájíme na kousky a orestujeme na rozehřátém másle. Když začnou blednout, zesílíme teplo a přidáme nakrájené houby. Osolíme, opepříme a dále dusíme.

Když se šťáva téměř odpaří, vlijeme koňak. Zamícháme a podusíme ještě asi dvě minuty. Pokapeme citronovou šťávou a podáváme s hranolkami a tatarskou omáčkou.

Zdena Kocková, Hajnice